Swept-source OCT kullanılarak maküladaki fokal koroidal ekskavasyonların değerlendirilmesi

Amaç: Maküla bölgesinde fokal koroidal ekskavasyon (FCE) izlenen hastaların Swept-source OCT’lerini (SS-OCT) analiz etmek ve klinik bulgularla uyumunu incelemek.

Metod: Bu prospektif gözleme dayalı olgu serisinde FCE izlenen 11 hastanın 12 gözü analiz edildi. Olguların klinik ve demografik özellikleri kaydedildi ve renkli fundus fotografları, FOF, FFA, ICG, SD-OCT ve SS-OCT görüntüleri incelendi.

Sonuçlar: Primer patolojiler 2 gözde epiretinal membran (ERM), 3 gözde polipoidal koroidal vaskülopati (PCV), 1 gözde santral seröz koryoretinopati (SSKR) ve 2 gözde kuru tip yaşa bağlı maküla dejenerasyonu (YBMD) idi. 12 lezyondan 11 tanesi değerlendirelebilecek durumdaydı. Bir gözde çok sayıda FCE izlenirken, 2 gözde 2 adet FCE’nin üstüste olduğu görüldü. SS-OCT ile FCE bölgesindeki koroidin ince olduğu görüldü, ancak aynı bölgede sklera normal görünümlüydü. FCE bölgesindeki koroidde yüksek iç yansıma izlenirken, koroid damarlarının daha silik olduğu gözlendi. FCE bölgesinde dış koroid sınırının silindiği görülmekteydi ve bu görünümden sınırın anormal koroid dokusu tarafından çekilmesinin sorumlu olduğu düşünüldü. Koroid dokusu altında suprakoroidal boşluk seçilirken, koroid sklera arayüzeyi düzgündü. Altı ay sonraki SS OCT çekimlerinde FCE’lerin stabil olduğu görüldü.

Yorum: Fokal koroidal ekskavasyon YBMD’de, SSKR’de ve ERM’de görülebilir. FCE bölgesinde koroid dokusu daha incedir.

Lim FP, Loh BK, Cheung CM, et al. Eye (Lond). 2014;28(9):1088-94.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24946847/

DİĞER YAZILAR

İÇERİĞİ PAYLAŞ

Son İçerikler