Optik pit makülopatisinin spektral domain optik koherens tomografi ile gösterilen klinik seyri.

Amaç: Optik pit makülopati hastalarının retrospektif olarak klinik görünümlerini SD OCT bulgularını da içerecek şekilde değerlendirmek, klinik seyir ve eğer tedavi uygulandıysa sonuçlarını incelemek.

Metod:
Bascom Palmer Göz Enstititü’nde 2001 ile 2012 yılları arasında optik pit makülopatisi teşhisi konulan ardışık hastalar değerlendirildi. Hastalar cerrahi müdahale uygulanan ve sadece takip edilenler olmak üzere iki ana gruba ayrıldı. Temel takip kriteri olarak başlangıç ve sonuç görme keskinliği ve SD OCT değişiklikleri değerlendirildi.Yaş, cinsiyet, hastalığın başlangıç yaşı, takip süresi, OCT’deki sıvının yeri gibi bilgiler de kaydedildi.

Sonuç: OCT sonuçlarında %67 (12/18) gözde skizis benzeri boşluklar, % 22 (4/18) gözde sadece subretinal sıvı ve % 17(3/18) gözde subretinal sıvı yokluğunda sadece skizis benzeri boşluklara rastlandı. Cerrahi müdahale uygulanmadan takip edilen gözlerin 6/8’inde görme keskinliği hem başlangıçta, hem de son kontrolde ≥20/200 seviyesindeydi. Onsekiz hastadan 10’una ya fokal laser tedavisi, ya cerrahi ya da her ikisi uygulandı. Cerrahi müdahale uygulanan 10 gözün 6’sında başlangıç görme ≥ 20/200 seviyesinde ve aynı gruptan 8 gözde ise sonuç görme ≥20/200 seviyesindeydi.

Yorum: Bu çalışmada çoğunluk göz takip edilmiş ve takip süresince stabil kalmıştır. Görmesi azalan hastalarda uygulanan cerrahi müdahale sonrası değişken sonuçlar elde edilmiştir ve sıkça intraretinal ya da subretinal sıvının sebat ettiği görülmüştür.

Tzu JH, Flynn HW Jr, Berrocal AM, Smiddy WE, Murray TG, Fisher YL. Clin Ophthalmol. 2013;7:167-72. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23355772/

DİĞER YAZILAR

İÇERİĞİ PAYLAŞ

Son İçerikler