73. Maküler Serpijinöz Koroidit

Öyküsü:

Her iki gözünde de görmede azalma şikayeti olan 52 yaşındaki  bayan  hasta kliniğimizde değerlendirildi.  

Diabetes Mellitus (-)

Sistemik Hipertansiyon (-)

Aile Hikayesi (-)

Sigara (-)

Travma (-)

Muayene Bulguları

Hastanın en iyi düzeltilmiş görme keskinliği her iki gözde de 2/10 idi. Göz içi basıncı sağ gözde 14 mmHg, sol gözde 13 mmHg olarak belirlendi. Ön segment muayenesinde her iki gözde bulgular doğaldı. Fundus muayenesinde her iki gözde arka kutupta soluk, sarı-beyaz, oval şeklinde plakoid lezyon dikkat çekmekteydi (Resim 1). Optik diskler ve retinal damarlar normal görünümde idi. Vitreus boşluğunda inflamatuar hücreler izlenmedi.

Fundus otoflöresans incelemede her iki gözde de hiperotofloresan lezyonların kenarlarını çevreleyen lineer hipootofloresans mevcuttu (Resim 2).

Flöresein anjiyografisi incelemede her iki gözde de atrofik maküler lezyonların kenarlarında erken fazlarda  hipoflöresans ve geç fazlarda  sızıntı belirlendi (Resim 3).

İndosiyanin yeşili anjiyografi görüntülemede her iki gözde de erken ve geç fazlarda hipoflöresan maküler alanlar görüntolendi (Resim 4).

Optik koherens tomografi (OCT) görüntülemede her iki gözde de iç segment-dış segment (IS/OS) birleşim bölgesinde bozulma ve retinal pigment epitel (RPE) kaybı ile birlikte dış retinada hiperreflektivite dikkat çekmekteydi (Resim 5).

Tanı

Maküler Serpijinöz Koroidit

Serpijinöz koroidit, koroidin tekrarlayan, asimetrik olarak prezente olan çift taraflı inflamasyonudur. Bu durum, koryokapillaris ve retinal pigment epitel (RPE) kaybına, fotoreseptör dejenerasyonuna ve takibinde görme kaybına neden olur. Başlangıçta tüberküloz ve sifilizli hastalarda tanımlanan bu patoloji, daha sonra idiyopatik koroidit olarak kabul görmüştür. Tüberküler etiyolojiye bağlı serpijinöz koroiditi klasik serpijinöz koroiditten ayırmak için serpijinöz benzeri koroidit ve multifokal serpijinoid koroidit terimleri kullanılmıştır.

Lezyon morfolojisi ve özelliklerine dayanarak, serpijinöz koroidit aşağıda sıralanmış kategorilere ayrılabilir:

Peripapiller serpijinöz koroidit, serpijinöz koroiditin en yaygın türüdür. Peripapiller serpijinöz koroiditteki lezyon genellikle tek odaklıdır ve optik diskin etrafında meydana gelir ve makulayı içine alacak şekilde kıvrımlı şeklinde yılan benzeri bir desende ilerler.

Maküler serpijinöz koroidit, nispeten nadir olmasına rağmen, erken makula tutulumu ve koroidal neovaskülarizasyon gelişme riskinin yüksek olması nedeniyle korkulan bir görme kaybı nedenidir.

Relentless plakoid koryoretinit (ampijinöz koroidit), atipik bir klinik seyirle hem klinik hem de anjiyografik olarak APMPPE ve serpijinöz koroidite benzeyen tabloyu tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Genellikle arka kutupla sınırlı olan APMPPE’de görülen lezyonların aksine, relentless plakoid korioretinitteki lezyonlar genellikle çok sayıda (50 ila 100 arasında değişen) olup arka kutbu, orta periferi ve uzak periferi etkiler ve sıklıkla makula tutulumundan önce gelişir veya onunla eş zamanlı olarak ortaya çıkar.

Ayırıcı Tanı

Multifokal korioretinit, APMPPE, toksoplazmozis ve tüberküloz.

Tedavi

Tedavide sistemik veya perioküler kortikosteroidler sıklıkla kullanılmaktadır. Ancak tüberkülozun ekarte edilmesini takiben, nüks profilaksisi amacıyla genellikle steroid-sparing ajanlarlar ile (örneğin, metotreksat, mikofenolat mofetil veya azatioprin gibi antimetabolitler; siklosporin A; veya adalimumab veya infliksimab gibi anti-TNF ajanları) uzun süreli anti-inflamatuar tedavi önerilmektedir.

Referanslar:

Dutta Majumder P, Biswas J, Gupta A. Enigma of serpiginous choroiditis. Indian J Ophthalmol. 2019;67(3):325-333. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30777946/

Önceki İçerik

DİĞER YAZILAR

İÇERİĞİ PAYLAŞ

Son İçerikler