Amaç: Akut santral seröz korioretinopatide (SSK) persistan subretinal sıvıyı öngören klinik parametreleri belirlemek.
Yöntem: Semptom başlangıcından itibaren en az 6 ay takip edilen, akut, tedavi almamış SSK tanısı alan gözlere ait klinik veriler retrospektif olarak değerlendirildi. Akut SSK, semptomların ortaya çıkışından sonraki 3 ay içinde başvuru olarak tanımlandı. Subretinal sıvı, merkezi retinal kalınlık, subfoveal koroidal kalınlık ve fundus otofloresans incelendi.
Bulgular: 48 hastadaki 48 gözün %38’inde semptom başlangıcından 6 ay sonra bile subretinal sıvı devam ettiği görüldü. Başlangıçta fundus otofloresans değişiklikleri, etkilenen gözlerin %52’sinde ve diğer gözlerin %36’sında gözlendi. Çok değişkenli analiz, persistan sıvının, daha ileri yaş (odds oranı = 1.16, P = 0.015) ve daha kalın merkezi retinal kalınlığa (odds oranı = 1.01, P = 0.022) ek olarak, diğer gözde fundus otofloresans değişikliklerinin varlığı ile anlamlı olarak ilişkili olduğunu gösterdi (odds oranı = 23.5, P = 0.024).
Sonuç: Daha ileri yaş ve daha kalın merkezi retinal kalınlığa ek olarak, diğer gözde fundus otofloresans değişiklikleri, akut SSK’lı hastalarda persistan subretinal sıvının önemli belirteçleriydi. Bu bulgular, SSK’nın bilateral yönlerini ve persistan subretinal sıvıyı öngörmede noninvaziv belirteçlerin rolünü vurgulamaktadır.
Hatakeyama C, Kataoka K, Yoshikawa Y, Nakayama M, Yamamoto A, Okada AA. FACTORS PREDICTIVE OF PERSISTENT SUBRETINAL FLUID IN ACUTE CENTRAL SEROUS CHORIORETINOPATHY. Retina. 2025;45(3):548-554. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/39622252/