Amaç: Başarılı yırtıklı retina dekolmanı cerrahisi sonrası persiste eden subretinal sıvı olan hastaların fundus görüntülemesinde predispozan klinik parametrelerini ve özelliklerini araştırmak.
Yöntem: Toplam 57 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Tüm hastalara pars plana vitrektomi ve silikon yağı tamponadı ameliyatı uygulandı. Hastalar iki gruba ayrıldı: silikon yağı çıkarılmasına kadar persiste eden subretinal sıvı olan hastalar ve kontrol grubu olarak silikon yağı çıkarılmasına kadar subretinal sıvı olamayan hastalar. Tüm hastalar primer cerrahiden sonra en az üç süre takip edildi. Fundus fotoğrafı ve optik koherens tomografi (OCT) incelemeleri yapıldı.
Bulgular: İki grup arasında ortalama yaş, preoperatif semptomların süresi ve retina yırtığı tipi açısından anlamlı fark vardı (P<0.05). Bu klinik parametreler, persiste eden subretinal sıvı ile istatistiksel korelasyon gösterdi (P<0.05). Persiste eden subretinal sıvı grubunda fundus fotoğrafında dekole retinanın belirgin bir şekilde görüldüğü hastaların ve OCT’de dekole retinanın altında hiperreflektif band gösteren hastaların oranları, kontrol grubundan anlamlı derecede yüksekti (P<0.05). Persiste eden subretinal sıvı grubunda OCT’deki maküla dekolmanı yüksekliği kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşüktü (P<0.05). Bu görüntüleme özellikleri persiste eden subretinal sıvı ile güçlü korelasyonlar gösterdi ( P <0.05).
Sonuçlar: Bu çalışmada persiste eden subretinal sıvı hastaların daha genç yaşta, daha uzun semptom süresine ve daha yüksek retina deliği insidansına sahip olduğunu izlenmiştir. Fundus fotoğrafında belirgin dekolman sınırı, düşük maküla dekolmanı yüksekliği ve OCT’de dekole retinanın altında hiperreflektif band izlenmesi persiste eden subretinal sıvı için predispozan özellikler olabilir.