22. Akut Maküler Nöroretinopati

Öyküsü:

Sağ gözünde 3 ay önce aniden görme bulanıklığı ve lekeli görme hisseden 34 yaşındaki bayan hastanın bilinen bir sistemik hastalığı yoktu.
Aile hikayesi: özellik yok.
İlaç kullanımı: Sürekli kullandığı ilaç yok. Görme bulanıklığından bir hafta önce şiddetli grip geçirmiş ve semptomatik grip tedavisinde kullanılan ilaçları düzensiz olarak almış (epinefrin türevi ve psödoamfetamin içeren).
Sigara: Kullanmıyor.
Travma hikayesi: Yok.
Alışkanlıkları: Yüksek miktarda çay içiyormuş.

Muayene Bulguları

Görme keskinliği sağ gözde -3.75 dp düzeltme ile 1-2/10, sol gözde -4.25 dp ile 10/10 seviyesindeydi. ön segment bulguları normaldi. Marcus Gunn defekti izlenmiyordu. Göz içi basınçları sağda 14, solda 15 mmHg idi. Göz dibi muayenesinde sağ gözde fovea kenarına kadar yayılan ve toplamda 1-1.5 disk çapı alanı kapsayan ve birkaç adacıktan oluşan belli belirsiz pigment değişiklikleri ve renk koyulaşması izlenmekteydi. Fovea çukuru korunuyordu. Retina yüzeyiden elevasyon yoktu. Kanama yoktu. Optik disk ve retina damarları normal görünümdeydi (Resim 1A). Sol gözdibi normaldi (Resim 1B). Her iki gözde peripapiller atrofi izlenmekteydi.

Akut Maküler Nöroretinopati
Resim 1A
Akut Maküler Nöroretinopati
Resim 1B

Test Sonuçları

Fundus otoflöresans-Sağ gözde fovea çevresinde 3-4 adacık şeklinde belli-belirsiz hipootoflöresans gösteren alanlar izlendi. Fovea hiopotoflöresansında hafif silinme vardı (Resim 2A). Sol göz normaldi (Resim 2B).

Akut Maküler Nöroretinopati
Fundus otoflöresans
Resim 2A
Akut Maküler Nöroretinopati
Fundus otoflöresans
Resim 2B

Kızılötesi fundus görüntüsü- Sağ gözde fundus otoflöresansında tarif edilen lezyonların kızılötesi kamerada daha belirgin bir şekilde görülmekteydi. Ayrıca lezyonun foveayı daha geniş bir alanda etkilediği tespit edildi (Resim 3A). Sol göz normaldi (Resim 3B).

Akut Maküler Nöroretinopati
Kızılötesi fundus görüntüsü
Resim 3A
Akut Maküler Nöroretinopati
Kızılötesi fundus görüntüsü
Resim 3

Flöresein anjiyografi- Foveal avasküler zona doğru giden retina damarlarının sonlandığı bölgelerde minimal sızıntı gözlendi. Foveal avasküler zon içinde pencere defekti oluşturan hiperflöresan odak vardı. Retinal damarlar ve optik disk normaldi (Resim 4A). Sol gözde flöresein anjiyografi normaldi (Resim 4B).

Akut Maküler Nöroretinopati Flöresein anjiyografi
Resim 4A
Akut Maküler Nöroretinopati Flöresein anjiyografi
Resim 4B

Optik koherens tomografi-Sağ gözde foveal kesitlerde fovea altına kadar uzanan bölgede IS/OS bandının tahrip olduğu gözleniyordu. Ayrıca özellikle foveal çukurlukta dış pleksiform tabakaya ait yansımanın arttığı bölgeler seçilmekteydi. Retina içi ya da retina altı sıvı birikimi yoktu (Resim 5A). Sol göz normaldi (Resim 5B).

Akut Maküler Nöroretinopati Optik koherens tomografi
Resim 5A
Akut Maküler Nöroretinopati Optik koherens tomografi
Resim 5B

Mikroperimetri-Maküla 20 derecelik testte foveayı da içine alacak şekilde merkezi absolu skotom bölgesi izlenmekteydi. Skotom bölgesinin OCT değişikliklerinin belirgin olarak izlendiği bölge ile uyumlu olduğu görülmekteydi. Skotoma rağmen fiksasyon fovea merkezliydi ve “relative unsable” özellikteydi (Resim 6A). Ortalama hassasiyet sağda 14.6 db, solda 17.8 db idi. Sol göz mikroperimetri normaldi (Resim 6B).

Akut Maküler Nöroretinopati Mikroperimetri
Resim 6A
Akut Maküler Nöroretinopati Mikroperimetri
Resim 6B

Ayırıcı Tanısı

SSR
-Toksik makülopati
-Solar makülopati
-İdyopatik KNV
-Akut maküler nöroretinopati

Tanı

Akut Maküler Nöroretinopati (AMN).

Tek ya da çift taraflı olabilen AMN’ler nadir görülen ve aniden ortaya çıkan görme bulanıklığı ve görme alanında leke ile karekterize tablolardır. Görme keskinliği foveanın tutulumu ile ilişkili olarak değişir ve foveası sağlıklı olan vakalarda iyi seviyelerde olabilir. Ancak görme alanındaki lekeler tüm hastalar tarafından tarif edilmektedir. Genellikle AMN genç bayan hastalarda görülür. Oral kontraseptif kullanımı ile ilişkili olduğu düşünülen vakalar tanımlanmıştır. Viral infeksiyon sonrası ya da intravenöz epinefrin injeksiyonu sonrası da görülmüştür. Yüksek miktarlarda kafein tüketimi ile de ilişkili olduğu iddia edilmiştir ve bu nedenle AMN literatürde “caffein-doughnut maculopathy” olarak da geçmektedir. Bizim olgumuzda görme bozukluğunun viral bir infeksiyon ve epinefrin içeren bir ilacın kullanımı sonrası ortaya çıkışı dikkat çekicidir.

Bilinen herhangi bir tedavisi bulunmayan bu tablonun retinanın daha çok yüzey tabakalarını etkilediği düşünülmüştür. Ancak son yıllarda SD OCT’nin sağladığı retina kesitleri sayesinde fotoreseptör tabakasında da tahribat olduğu gözlenmiştir. Bizim olgumuzdaki SD OCT bulgusu da fotoreseptör tabakasındaki tahribatı göstermek açısından önemlidir. Ayrıca OCT bulguları ile mikroperimetrideki defektlerin uyumu da önemlidir.

Kaynaklar

1.    Monson BK, et al. High-speed, ultra-high-resolution OCT of acute macular neuroretinopathy. Br J Ophthalmol 2007;91:119-120. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17179129/

2.    Baumüller S, et al. Early spectral domain OCT findings in acute macular neuroretinopathy. Retina 2012;32:409-410. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22277907/

DİĞER YAZILAR

İÇERİĞİ PAYLAŞ

Son İçerikler