Öyküsü:
Sol gözünde az görme şikayeti olan 12 yaşında erkek hasta kliniğimizde değerlendirildi.
Diabetes Mellitus (-)
Sistemik Hipertansiyon (-)
Aile Hikayesi (-)
Sigara (-)
Travma (-)
Muayene Bulguları
Görme keskinliği tashih ile sağ gözde 10/10, sol gözde 1 metreden parmak sayma düzeyindeydi. Göz içi basıncı sağ gözde 13 mmHg, sol gözde 14 mmHg olarak ölçüldü. Ön segment muayenesinde her iki gözde patolojik bulguya rastlanmadı. Fundus muayenesinde sağ gözde bulgular doğaldı. Sol gözde makulada pigmente koryoretinal skar mevcuttu (Resim 1)
Lezyon üzerinden geçen OCT kesitinde geniş, kolobomatöz koryoretinal lezyon görüntülendi. (Resim 2).
Tanı
Konjenital Oküler Toksoplazma ile İlişkili Koryoretinal Skar
Toksoplazma gondii zorunlu bir hücre içi parazitidir. Konjenital toksoplazma genellikle hamilelik sırasında anneden alınan primer enfeksiyon kaynaklıdır. Konjenital toksoplazmozis vakalarının çoğu gebeliğin son üç ayında anneden geçer ve bebeklerde genellikle herhangi bir belirti görülmez. Konjenital enfeksiyonlar intrauterin büyüme geriliği, hepatosplenomegali, merkezi sinir sistemi tutulumu ve koryoretinit ile ilişkilidir. Erken gebelik dönemlerinde etkilenen fetuslar genellikle daha ağır hastalık tablosu gösterir. Konjenital toksoplazmozis şüphesi olan bebeklerde serolojik testler, beyin MR veya BT taraması ve kapsamlı göz muayenesi yapılmalıdır.
Ayırıcı Tanı
Koryoretinal kolobom, persistan fetal vaskülatür, retinoblastom
Tedavi
İnaktif toksoplazmozis tanısı konan hastalara tedavi gerekmez. Diğer taraftan sistemik toksoplazmozis, yenidoğanlarda, hamile kadınlarda, bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde ve özellikle gözdeki enflamasyon nedeniyle görme kaybı riski olan akut semptomatik hastalarda antimikrobiyal tedavi gerektirir.
Referanslar:
de Campos VS, Calaza KC, Adesse D. Implications of TORCH Diseases in Retinal Development-Special Focus on Congenital Toxoplasmosis. Front Cell Infect Microbiol. 2020;10:585727. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33194824/