Amaç: Retinitis pigmentoza (RP) hastalarında makula özellikleri ve fiksasyon paternlerini spektral domain optik koherens tomografi (SD-OCT) ve MP-1 mikroperimetri ile değerlendirmek ve sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırmak.
Method: Seksen bir RP hastasının 81 gözü ve 90 kontrol grubunun 90 gözü çalışmaya dahil edildi. Santral foveal kalınlık, subfoveal koroidal kalınlık, ellipsoid zon uzunluğu SD-OCT ile değerlendirilirken ortalama retinal duyarlılık ve fiksasyon özellikleri MP-1 mikroperimetri ile değerlendirildi.
Sonuçlar: Santral makula incelmesi olan hastaların kistoid makula ödemi olan ya da makula patoloji olmayan hastalara göre görmesi, santral foveal kalınlığı, ellipsoid zon uzunluğu, retina duyarlılığı ve görme alanı değerleri daha düşüktü (P < 0.001). Fiksasyon özelikleri ile görme keskinliği, santral foveal kalınlık, ellipsoid zon uzunluğu, retina duyarlılığı ve görme alanı değerlerinin arasındaki korelasyon istatiksel olarak anlamlıydı (P < 0.001). Makula patolojisi olmayan hastaların fiksasyonu, santral foveal incelmesi olan ya da kistoid makula ödemi olan hastalara göre daha santralize ve stabildi.
Tartışma: RP hastalarında yaş ya da semptom süresinden bağımsız olarak makula tamamen normal olabilir ya da koryoretinal atrofi görülebilir. Diğer makula dejenerasyonlarından farklı olarak hastalarında çoğunda en azından santral 2 derece görme alanı ile foveal ve stabil fiksasyon görülmektedir.
Sayman Muslubas I, Karacorlu M, Arf S, Hocaoglu M, Ersoz MG. Retina. 2018;38(2):424-431.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28178068/