Optik pit makulopatisi tedavisinde radyal optik nörotominin uzun dönem sonuçları

Amaç: Optik disk pit makulopati nedeniyle radyal optik nörotomi (RON) yapılan hastaların uzun dönem sonuçlarını değerlendirmek ve pars plana vitrektomi (PPV) ile birlikte RON yapılan hastalar ile sadece PPV yapılan hastaların fonksiyonel ve anatomik sonuçlarını karşılaştırmak.

Metod: Optik disk makulopati nedeniyle cerrahi uygulanan 15 hastanın 15 gözü retrospektif olarak değerlendirildi. Hastalar cerrahi sonrası 12 ile 115 ay arasında takip edildi. Anatomik ve fonksiyonel sonuçlar optik kohorens tomografi (OCT), santral 20 derecelik MP-1 mikroperimetri ve en iyi görme keskinliği ile değerlendirildi. Sonuçlar iki grup arasında karşılaştırıldı.

Sonuçlar: Yaş ortalaması 23.3 ± 8.7 yıl olan 2 erkek ve 5 kadın hastaya PPV, silikon ya da gaz tamponad ile RON uygulandı. En iyi düzeltilmiş görme keskinliği 6 hastada (%86) artarken (3 ± 2 sıra) hiçbir hastada daha kötü olmadı. Cerrahi sonrası 6 hastada (%86) santral makuladaki sıvı tamamen geriledi. Yaş ortalaması 28.2 ± 8.2 yıl olan 5 erkek ve 3 kadın hastaya PPV, arka hyaloid diseksiyonu, silikon ya da gaz tamponad uygulandı. En iyi düzeltilmiş görme keskinliği 5 hastada (%62.5) artarken (2 ± 0.7 sıra) hiçbir hastada daha kötü olmadı. Cerrahi sonrası 4 hastada (%50) santral makuladaki sıvı tamamen geriledi.

Tartışma: Pars plana vitrektomi ile RON uygulanması optik disk makulopati hastalarında etkili bir cerrahi yöntem olarak kabul edilebilir. Ek bir tedavi gerekmeksizin ya da takip boyunca herhangi bir komplikasyon gelişmeksizin anatomik ve fonksiyonel başarı elde edilmesi, optik disk pit makulopati olgularında RON cerrahisinin alternatif bir tedavi olabileceğini göstermektedir.

 Karacorlu M, Muslubas IS, Hocaoglu M, Ozdemir H, Arf S, Uysal O. Retina 2016 Dec;36 (12):2419-2427.

DİĞER YAZILAR

İÇERİĞİ PAYLAŞ

Son İçerikler