Öyküsü:
Sağ gözünde görme azalması şikayeti olan 66 yaşındaki erkek hasta kliniğimizde muayene edildi. 6 yıl önce glokom nedeniyle sağ gözüne trabekülektomi ameliyatı yapıldığını, ameliyat sonrası göz içi basıncının çok düştüğünü ifade ediyordu.
Diabetes Mellitus (-)
Sistemik Hipertansiyon (-)
Aile Hikayesi (-)
Anne-baba akraba evliliği (-)
Sigara (-)
Travma (-)
Muayene Bulguları
Görme keskinliği tashih ile sağ gözde 4/10, sol gözde 9/10 düzeyindeydi. Göz içi basıncı sağ gözde 5 mmHg, sol gözde 17 mmHg ölçüldü. Ön segment muayenesinde her iki gözde nükleer skleroz, pseudoeksfoliasyon ve sağ gözde geçirilmiş trabekülektomi ameliyatına bağlı filtran bleb izleniyordu. Fundus muayenesinde sağ gözde koryoretinal katlantılar izleniyordu. Sol gözde belirgin bir patoloji izlenmiyordu.
Multicolor görünütlemede koryoretinal katlantılar ve dış retina tabakasında düzensizlikler izleniyordu. (Resim 1)
Fundus otofloresans görüntüsünde koryoretinal katlantılar ve yer yer hiperotofloresan odaklar izleniyordu (Resim 2)
Dikey kesit optik koherens tomografi incelemesinde koryoretinal katlantılar izleniyordu (Resim 3).
Ayırıcı Tanısı
Koroidal melonom ya da metastaz gibi tümöre bağlı durumlar, posterior sklerit gibi inflamatuar durumlar, retina dekolmanına bağlı hipotoni
Tanı
Hipotoni Makulopatisi
Hipotoni makulopatisi göz içi basıncının 6.5 mmHg’nın altında olmasına bağlı olarak gelişen koryoretinal katlantılar, optik sinir ödemi ve vaskuler kıvrımlanma artışı gibi fundus anomalileri ile karakterize klinik bir tablodur. Hipotoni makulopatisi okuler inflamasyon, travma ya da geçirilmiş göz cerrahisine bağlı gelişebilir. En sık nedeni geçirilmiş glokom filtrasyon cerrahisidir. Erkek cinsiyet, miyopi, genç yaş, primer glokom filtrasyon cerrahisi ve ameliyat öncesi yüksek göz içi basınçları hipotoni makulopati gelişimi için bilinen risk faktörleridir.