13. Fundus Flavimakulatus

Öyküsü:

Yaklaşık 10 yıldan beri her iki gözünde tedrici görme azalması geliştiğini ifade eden 65 yaşındaki hastaya daha önce yapılan muayenesinde “sarı nokta hastalığı” teşhisi konulmuş. Bilinen herhangi bir sistemik hastalığı olmayan hastanın aile anamnezinde özellik yoktu. Travma ya da oküler cerrahi müdahale tanımlamıyordu.

Muayene Bulguları

Görme keskinliği sağ gözde 5 metreden, sol gözde 4 metreden parmak sayma seviyesindeydi. Ön segment muayenesi normal olan hastanın göz içi basınçları her iki gözde 15 mmHg idi. Göz dibi muayenesinde her iki gözde arka kutupta yaklaşık 4-5 disk çapı alan içinde iyi sınırlı retinal atrofi sahası izlenmekteydi. Bu alanda koroid damarlarının belirgin bir şekilde görüldüğü izlendi. Ayrıca yine her iki gözde arkadlar çevresinde çizgisel ve yer yer annüler retina atrofi alanları izleniyordu. (Resim 1 A ve 1B)

Fundus Flavimakulatus
Resim 1 A

Test Sonuçları

Flöresein anjiografide her iki gözde arka kutuptaki retina atrofi bölgesinde koroid damar yapılarının belirgin şekilde görüldüğü izlendi. Bu lezyon çevresinde ve arkadlar dışındaki düzensiz çizgisel lezyonların RPE pencere defekleri oluşturdukları görüldü. (Resim 2 A ve 2 B)

Fundus Flavimakulatus
Flöresein anjiografi
Resim 2 A
Fundus Flavimakulatus
Flöresein anjiografi
Resim 2 B

Lezyonların dışında kalan retina bölgesinde ise koroid flöresansında genel bir azalma izlenmekteydi (dark choroid). Optik koherens tomografide her iki gözde genel olarak retinanın incelmiş olduğu gözlendi. Sağ gözdeki foveal kesitte foveal konturun korunduğu gözlenirken retina içi derin katmanlarda bozulma izleniyordu. ELM ve IS-OS çizgisi bozulmuştu. Retina altındaki koroid yansımasında belirgin artış gözlenmekteydi. Her iki gözdeki kesitlerin hiç birinde retina içi ya da retina altı sıvı birikimi yoktu. (Resim 3A ve 3 B)

Fundus Flavimakulatus
Optik koherens tomografi
Resim 3 A
Fundus Flavimakulatus
Optik koherens tomografi
Resim 3 B

Ayırıcı Tanısı

Kuru tip yaşa bağlı makula dejenerasyonu
Fundus flavimakulatus
Santral areolar distrofi
Erken dönem North Carolina makula distrofisi

Tanı

Fundus Flavimakulatus

Kaynaklar

Tanna P, Strauss RW, Fujinami K, Michaelides M. Stargardt disease: clinical features, molecular genetics, animal models and therapeutic options. Br J Ophthalmol. 2017;101(1):25-30. 

DİĞER YAZILAR

İÇERİĞİ PAYLAŞ

Son İçerikler