Bu yatay OCT kesiti anjiografik testlerle yaşa bağlı maküla dejenerasyonu (YBMD) tespit edilmiş 79 yaşındaki bayan bir hastaya aittir. OCT’deki bulgulara bakarak lezyonun hangi YBMD alt grubuna girebileceğini tahmin edebilir misiniz?
Aralık 2013 – Ayın sorusu bölümüne ilgi gösterip soruyu cevaplayan herkese teşekkür ederiz.
Bu ayki sorunun cevabı “polipoidal koroidal vaskülopati”dir. Soruya gelen cevaplardan hiçbiri doğru cevabı içermediği için bu ayki kitap ödülününün kazananı olmamıştır.
Bu ayki soruda anjiografik testlerle yaşa bağlı maküla dejenerasyonu (YBMD) dokümante edilmiş olan hastaya ait OCT kesitine göre hastalığın alt tipinin tahmin edilmesi istenmiştir. Hastanın yaşı 79’dur.
Bu OCT’de dikkat edilmesi gereken birinci nokta koroidin 79 yaşındaki bir kişi için oldukça kalın olmasıdır. Bilindiği gibi yaşla birlikte koroidde incelme meydana gelmektedir. Ayrıca polipoidal koroidal vaskülopati dışında YBMD hastalarının koroidinin normal yaş gruplarına göre daha da ince olduğu düşünülmektedir. YMBD hastalarında eğer kalın bir koroid gözleniyorsa akla mutlaka polipoidal koroidal vaskülopati ve kronik SSR gelmelidir. Zaten bazı araştırmacılar kronik SSR vakalarında özellikle ilerleyen yaşlarda polipoidal damar yapılarının geliştiğini ve aslında iki tablonun bir çok ortak özellik taşıdığını işaret etmektedirler.
Ayrıca polipoidal koroidal vaskülopati olgularında bu OCT kesitinde görüldüğü gibi düzensiz sınırlı, tepeleri hafif sivri, yan yana ve kısmen içiçe çok sayıda küçük PED’e benzer yaygın RPE düzensizliklerinin görüldüğü bilinmektedir. Bu da teşhis açısından önemlidir.
Polipoidal koroidal vaskülopatinin diğer YBMD tiplerine göre antiVEGF tedavisine daha dirençli olduğu unutulmamalıdır. Günümüzde bu tip vakalarda kombine tedavi (antiVEGF+FDT) birinci tedavi yöntemi olarak kabul edilmektedir.