Yaklaşık 6 aydır sağ gözünün üst kısımında görme alanı daralması hisseden ve son 3 aydır gözündeki bulanıklığın arttığını belirten hastanın sağ göz OCT kesitine bakarak teşhisi tahmin edebilir misiniz.
“Temmuz 2012- Ayın Sorusu” bölümüne ilgi gösterip soruyu cevaplayan herkese teşekkür ederiz.
Bu ayki sorunun cevabı “yırtıklı retina dekolmanı” dır. Soruya doğru cevap veren kişiler arasında yapılan kura sonucu bu ayki kitap ödülünü Sn. Dr. Mehmet Aslan kazanmıştır. Kendisini tebrik ederiz.
Bu ayki soruda 6 aydır görme alanı daralması hisseden ve 3 aydır da görme bulanıklığının arttığını belirten bir hastaya ait foveadan geçen yatay OCT kesiti verilmiştir. OCT kesitinde foveayı tamamen tutan ve optik sinire kadar ilerleyen (ancak optik sinirle komşuluğu olmayan) retina dekolmanı sahası ve retinanın özellikle derin tabakalarında gözlenen ve dekolman bölgesince uzanan retina içi kistik boşluklar (skizis alanları olarak da tarif edilebilinir) izlenmektedir. Kızılötesi fundus görünümünde de retina dekolmanı bölgesi koyu renkli olarak görülmektedir. Hastanın hikayesi ve muayene bulguları göz önüne alındığında inferior retina dekolmanının yavaş yavaş ilerlediği, önce görme alanı defektine yol açtığı ve foveaya ulaşması ile birlikte görme bulanıklığının hissedildiği görülecektir. Bu yavaş seyirli, inferior yerleşimli, yırtıklı retina dekolmanı olgularının bir kısmına ait tipik bir klinik seyirdir. Retina içi dejeneretif kistik değişiklikler olayın kronik olması nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Yoksa tek başlarına optik pit makülopatisi bulgusu değildir. Dekolman ve skizis bölgesi optik sinire kadar uzanmamaktadır. Optik pit makülopatisinde ise dekolman ve/veya skizis bölgesi her zaman pit kenarından başlamaktadır. Ayrıca dekolman bölgesinin yerleşimi, hastanın hikayesi ve diskte pit gözlenmemesi bizi optik pit makülopatisinden uzaklaştırmaktadır. Optik pit makülopatisi doğru cevap olan inferior yırtıklı retina dekolmanı cevabından sonra gelen en sık cevaptır. Gelen diğer cevaplardan bazıları şöyledir.
– VSR dal tıkanıklığı
– Kistoid maküla ödemi
– Yaşa bağlı maküla dejenerasyonu
– Hemanjiyom
– Uveal efüzyon sendromu
– Retina arter tıkanıklığı
– Retinoskizis
– Harada hastalığı
– Koroid dekolmanı