Tamoksifen Kullanımı ile İlişkili Pakikoroid Pigment Epitelyopati

Amaç: Meme duktal adenokarsinomu nedeniyle yakın zamanda tamoksifen kullanım öyküsü olan ve pakikoroid pigment epitelyopati (PPE) tespit edilen iki postmenopozal kadın hastanın oküler bulgularını sunmak.

Metod: Olgu sunumu.

Sonuçlar: Olgu 1: Dört ay boyunca tamoksifen kullanan ve bir ay önce görsel problemler nedeniyle ilacı kesen 65 yaşındaki hastada optik koherens tomografide (OKT) her iki gözde fovea çevresinde retina pigment epiteli (RPE) değişiklikleri saptandı. Hastanın subfoveal koroidal kalınlığı sağ gözde 364 µm, sol gözde ise 375 µm idi. Maksimal koroidal kalınlık RPE lezyonlarının altında saptandı ve sağ gözde 437 µm, sol gözde ise 425 µm idi. Olgu 2: Son 6 aydır tamoksifen kullanımı olan 52 yaşındaki hastada OKT’de sağ gözde RPE değişiklikleri saptandı. Sağ gözde koroid en kalın olarak subfoveal alandaydı ve 472 µm idi. RPE değişiklikleri olan bölgede Haller tabakasında kalınlaşma tespit edildi ve bu bölgede de koroid çevresine göre daha kalındı.

Tartışma: Sitoplazmik östrojen reseptörleri üzerinde tamoksifenin anti-östrojenik etkisi vardır. Postmenopozal kadınlarda tamoksifen serumdaki total testosteron, kortizol ve kortizonda yükselmeye neden olur. Bu hormonal değişiklikler pakikoroid spektrumundaki bir hastalık olan PPE’nin oluşumuna neden olmuş olabilir.

Ersoz MG, Arf S, Karacorlu M, Hocaoglu M, Muslubas IS. 2017;48:838-842. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29020429/

DİĞER YAZILAR

İÇERİĞİ PAYLAŞ

Son İçerikler