Sistemik hipertansiyon ile OCT maküler kalınlığı arasındaki ilişki

Amaç: Sistemik  hipertansiyon ve maküla kalınlığı arasındaki ilişkinin araştırılması.

Method: Yüz altmış üç  ikiz ve aile bireylerinden oluşan 827 Koreli yetişkin söz konusu popülasyon bazlı kesitsel çalışmaya dahil edilmiştir. Maküla kalınlığı “Early Treatment of Diabetic Retinopathy Study” de belirtilmiş olan 9 farklı maküler alanda OCT ile ölçülmüştür. Kardiyometabolik risk faktörleri olan vücut kitle indeksi, hipertansiyon, diyabet, lipid profili, sigara kullanımı değerlendirildi.

Bulgular: Yaş, cinsiyet ve aksiyel uzunluğa göre düzeltilmiş analizde sistemik hipertansiyonun fovea dışında, maküla kalınlığındaki değişkliklerle anlamlı olarak ilişkilendirildi. Normotansif bireyler ile karşılaştırldığında, sistemik hipertansiyonu olan katılımcılarda maküla kalınlığı ince bulunmuştur (P?0.05). En yüksek fark (%2.52) dış temporal kadranda, en düşük fark (1.44%) ise iç temporal kadranda tespit edilmiştir. Söz konusu ilişki diğer kardiyometabolik risk faktörlerine göre düzeltilmiş analiz sonrasında da izlenmiştir. Diğer kardiyometabolik risk faktörleri ve maküla kalınlığı arasında ilişki tespit edilmemiştir. Açlık glükozu yüksek olan grupta, açlık glükozu normal olan gruba göre maküla kalınlığı ve hipertansiyon arasında daha güçlü ilişki izlenmiştir.

Sonuç: Özellikle açlık glükoz seviyesi yüksek olan bireylerde sistemik hipertansiyon ve çoğu maküler alan arasında negatif korelasyon görüldü. Maküla kalınlığı ve perisantral maküler alan hacminin değerlendirilmesinde sistemik hipertansiyonun varlığı göz önünde bulundurulması gerekmektedir.  

Kong MG, Kwun Y, Sung J, Song DHM. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2015;56(4):2144-50.

DİĞER YAZILAR

İÇERİĞİ PAYLAŞ

Son İçerikler