Amaç: Eşik prematüre retinopatisi (ROP) nedeniyle transskleral diod laser tedavisi uygulanan çocukların sonuçlarını spektral domain optik koherens tomografi (SD-OCT) ile değerlendirmek ve bu sonuçları prematüre olan ancak ROP gelişmeyen ve term olan çocuklarla karşılaştırmak.
Method: Yaşları 4 ile 10 arasında çocuklar 3 grup şeklinde çalışmaya dahil edildi: herhangi bir tedavi uygulanmaksızın regrese ROP tespit edilen 45 çocuk (grup 1), zon 2 eşik ROP nedeniyle transskleral diod laser ile tedavi edilen 48 çocuk (grup 2), sağlıklı term 56 çocuk (grup 3). Grupların görme keskinliği, kırma kusuru ve SD-OCT ile ölçülen retina ve koroid kalınlığı retrospektif olarak karşılaştırıldı.
Sonuçlar: Ortalama gestasyonel yaş ve doğum ağırlığı grup 1’de 31 hafta ve 1409 gram, grup 2 ‘de 28.7 hafta ve 1274.5 gram, grup 3’te 38.4 hafta ve 3285 gram idi. Transskleral diod laser ile tedavi edilen grupta gestasyonel yaş, doğum ağırlığı, makula kalınlığı, foveal depresyon, refraksiyon ve görme keskinliği anlamlı olarak farklı idi. Ancak gruplar arasında koroid kalınlığı bakımından fark yoktu. Makula ya da koroid kalınlığı ile görme keskinliği arasında korelasyon yoktu.
Tartışma: Özellikle diod laser ile tedavi edilen hastalarda olmakla birlikte ROP öyküsü olan çocuklarda retinada yapısal değişiklikler gözlenirken gruplar arasında koroid kalınlığında bir fark bulunamadı. Tespit edilen yapısal değişikler hem ROP’nin evresi ile hem de laser tedavisi ile ilişkili olabilir.
Sayman Muslubas I, Karacorlu M, Hocaoglu M, Arf S, Ozdemir H. Eur J Ophthalmol. 2017;27(2):190-195. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27445076/