Polipoidal koroidal vaskülopatide swept source optikal koherens tomografi (SS-OCT) ve spektral domain optikal koherens tomografinin karşılaştırılması (SD-OCT).

Amaç: Swept source optikal koherens tomografi (SS-OCT, Topcon Medical System, Japan), spektral domain optikal koherens tomografi (SD-OCT, Spectralis, Heidelberg Engineering, Germany) ile karşılaştırıldığında daha yüksek dalga boyuna sahip olduğundan retinanın ve koroidin derin katmanlarına penetrasyon sağladığı bilinmektedir. Söz konusu çalışmanın amacı polipoidal koroidal vaskülopatideki (PCV) retinal ve koroidal bulguların görüntülenmesinde SS-OCT and SD-OCT cihazlarının karşılaştırılmasıdır.

Tasarım: Singapore National Eye Center (SNEC)’de yürütülen prospektif karşılaştırmalı olgu serisi. PCV tanısı indosiyanin yeşili anjiografi ile konulan 20 hastanın 20 gözü çalışmaya dahil edilmiştir.

Metod: Polip varlığı, pigment epiteli dekolmanı (PED) özellikleri, iç segment/dış segment (İS/OS) bandı, koroid-skleral arayüz gibi parametreler SS-OCT ve SD-OCT ile değerlendirilmiştir.

Bulgular: SS-OCT ve SD-OCT ile olguların çoğunda, sırasıyla %90 ve %85 oranında polipoidal lezyonlar tespit edilmiştir. Fakat SS-OCT, SD-OCT ile karşılaştırıldığında koroid-skleral arayüz (sırasıyla, %80 ve %45, p=0.05) ve İS/OS çizgisi  (sırasıyla, %65 vs %45, p=0.34) tespitinde üstün bulunmuştur. PED özelliklerinin ve RPE çizgisinin değerlendirilmesinde her iki cihaz da %80≤ oranında başarılı bulunmuştur.

Sonuç: Sonuç olarak PCV ile ilişkili bulguların değerlendirilmesinde SS-OCT ve SD-OCT etkinlik açısından benzerlik göstermektedir. Fakat koroid-skleral arayüz tespitinde SS-OCT üstün bulunmuştur.

Ting DS, Cheung GC, Lim LS, Yeo IY. Clin Experiment Ophthalmol. 2015

DİĞER YAZILAR

İÇERİĞİ PAYLAŞ

Son İçerikler