Ocriplasmin sonrası elipzoid zon haritalandırılması ve dış retinal inceleme

Amaç: İntravitreal ocriplasmin sonrası otomatik elipzoid zon (EZ) haritalandırma algoritması ile dış retinal yapıdaki değişiklikleri incelemek.

Metod: Tek merkezli, retrospektif, ardışık hasta serisine ait imaj analizleri yapıldı. Bir doz intravitreal 0.125 mg ocriplasmin (Jetrea, Thrombogenics) enjeksiyonu sonrası SD-OCT ile kantitatif EZ durum değerlendirilmesi yapıldı. 20 μm ya da daha büyük EZ-RPE kalınlık ile örneklenen alanın yüzdesine dayanan EZ haritalandırma algoritması ile EZ-RPE santral alan, EZ-RPE maküler hacim ve en-face EZ bütünlüğü değerlendirildi. Klinik karekteristik ile retinal değişimler kıyaslandı.

Sonuçlar: Çalışmaya 19 göz alındı. Ocriplasmin uygulamasından bir hafta sonra EZ ile RPE arasındaki retinal hacimde belirgin bir küçülme görüldü (P = 0.0036). Enjeksiyondan sonra 19 hastanın 7’sinde (%36.8) aydınlık azalması ve renk anomalileri şikayeti oldu. Bu 7 hastanın hepsinde ocriplasmin sonrası subretinal sıvıda artış ve EZ incelmesi tespit edildi. EZ-RPE hacmi birinci haftada (P =0.0036) ve birinci ayda azaldı (P = 0.015); üçüncü ayda tekrar normale döndü. 20 μm’nin altındaki alanda EZ-RPE kalınlığı 1. haftada artarken (P = 0.046) zamanla normale döndü.

Yorum: En-face kalınlık haritalandırılması ile EZ-RPE hacmini ve EZ bütünlüğünü değerlendirmek için EZ-haritalandırılması uygun bir yöntemdir. Ocriplasmin sonrası EZ’de önemli oranda değişiklikler olmaktadır. EZ-RPE hacmindeki ve EZ-RPE santral foveal bölgedeki değişiklikler 3 ay içinde bazal değerlere dönmektedir. Bu değişimler panretinal düzeyde gerçekleşiyor gibi durmaktadır ve hastaların subjektif semptomları ile ilişkilidir.

Itoh Y, Ehlers JP. Retina. 2016;36(12):2290-2296. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27341665/

DİĞER YAZILAR

İÇERİĞİ PAYLAŞ

Son İçerikler