Normal, sağlıklı bireylerde koroid kalınlığının diürnal değişkenliği.

Amaç: Koroid kalınlığının diürnal varyasyon paternini ve şiddetini belirlemek ve bu varyasyona etki eden sistemik ve oküler faktörleri analiz ederek, diürnal paterni belirlemedeki gözlemci arası farkı ölçmek.

Metod: Bu prospektif çalışmada 12 sağlıklı ve gönüllü bireyin 2 farklı günde ve ikişer saat aralığında yapılan OCT ölçümleri değerlendirildi. SD ODT cihazı ile EDI-OCT modunda ve imaj takip fonksiyonu kullanarak standart oluşturulup çekimler yapıldı. Koroid ve retina kalınlıkları maskelenmiş 2 farklı kişi tarafından ölçüldü. Koroid kalınlığının diürnal varyasyonu ANOVA testi kullanılarak analiz edildi.

Sonuçlar: En yüksek ortalaması 372.2µm, en düşük ortalaması 340.6µm olacak şekilde (p<0.001) koroid kalınlığında anlamlı bir diürnal varyasyon tespit edildi; ortalama diürnal değişkenlik amplitüdü 33.7 µm idi. Retina kalınlığında (ortalama 235µm) diürnal değişkenlik yoktu (p=0.621). Koroid kalınlığındaki değişkenlik amplitüdü sabah bazal kalınlığı daha yüksek olan grupta, düşük olan gruba göre anlamlı şekilde daha büyüktü (43.1µm, vs 10.5µm, p<0.001). Koroid kalınlığı ile yaş (p=0.032), aksiyel uzunluk (p<0.001) ve sferik refraksiyon değeri (p<0.001) arasında anlamlı korelasyon vardı. Ayrıca koroid kalınlığı ile sistolik kan basıncı arasında da korelasyon tespit edildi (p=0.031).İki farklı günün sonuçları kıyaslandığında, benzer bir diürnal değişkenlik paterni meydana geldiği gözlendi, aynı noktadan yapılan ölçümler uyumluydu (p=0.180).

Yorum: İki farklı günde yapılan değerlendirmede koroid kalınlığının anlamlı bir diürnal varyasyon gösterdiği tespit edildi. Diürnal varyasyondaki amplitüd sabah ölçülen bazal koroid kalınlığına göre değişirken, yaş, aksiyal uzunluk, refraksiyon kusuru ve sistolik kan basıncı ile korele idi.

Tan CS, Ouyang Y, Ruiz H, Sadda SR. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2012;53(1):261-6.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22167095/

DİĞER YAZILAR

İÇERİĞİ PAYLAŞ

Son İçerikler