YBMD’ye sekonder aktif KNVM nedeni ile antiVEGF tedavi uygulanmış bu olgunun başlangıç (Resim 1) ve 8 ay sonraki OCT kesitleri (Resim 2) görülmektedir. OCT ve kızılötesi kamera fundus görünümlerine bakarak bu olgudaki anatomik değişikliği teşhis edebilir misiniz?
Ayın sorusu bölümüne ilgi gösterip soruyu cevaplayan herkese teşekkür ederiz. Bu ayki soruda YBMD’ye sekonder aktif KNVM nedeni ile anti-VEGF tedavi uygulanmış bir olgunun başlangıç (Resim 1) ve 8 ay sonraki OCT kesitleri (Resim 2) verilmiştir. OCT ve kızılötesi kamera fundus görünümlerine bakarak bu olgudaki anatomik değişikliği teşhis etmeniz istenmiştir. Sorunun cevabı “Retina Pigment Epiteli Yırtığı” olacaktı. Soruya doğru cevap veren kişiler arasında çekilen kura sonucu bu ayki kitap ödülünü Sn. Dr. Burak Bilgin kazanmıştır. Kendisini tebrik ederiz.
Retina pigment epiteli (RPE) yırtığına yol açan birçok neden vardır. RPE yırtığının en sık nedeni eksudatif tip yaşa bağlı makula dejenerasyonu hastalarında görülen vaskularize pigment epiteli dekolmanlarıdır (PED). Vaskülerize PED olgularında yırtık spontan olarak görülebilse de yırtığa yol açan en sık neden yapılan anti-VEGF enjeksiyon tedavisidir.
Kaynaklar
1. Ersoz MG, Karacorlu M, Arf S, Sayman Muslubas I, Hocaoglu M.
Retinal pigment epithelium tears: Classification, pathogenesis, predictors, and management. Surv Ophthalmol. 2017 Jul – Aug;62(4):493-505.
doi:10.1016/j.survophthal.2017.03.004.