İdyopatik maküla deliklerinde “Brilliant Blue” kullanılarak yapılan vitrektomi sonrası retinal ganglion hücre kompleksinin analizi.

Amaç: Bu çalışmanın amacı idyopatik maküla deliği cerrahisinde “Brilliant Blue (BB)” kullanılarak yapılan vitrektomi sonrası retinal ganglion hücre kompleksini (GCC) Fournier Domain OCT (FD OCT) yardımı ile analiz etmek.

Metod: Bu prospektif, kıyaslamalı ve gözleme dayalı çalışmada Aralık 2010 ile Ekim 2011 tarihleri arasında idyopatik maküla deliği nedeniyle ameliyat edilen 70 hastanın 70 gözü incelendi. Gruplar 44 hastanın 44 gözünde BB kullanılarak yapılan ILM soyulması, 26 hastanın 26 gözünde BB kullanılmadan yapılan ILM soyulması (kontrol grubu) şeklinde oluşturuldu. Her iki grupta rutin oftalmolojik muayeneye ilave olarak cerrahi öncesi ve sonrası OCT ile GCC ve sinir lifi tabakası (RNFL) kalınlık ölçümleri yapıldı. Her iki gruptan gelen sonuçlar kıyaslandı.

Sonuçlar: Cerrahiden 6 ay sonra OCT sonuçlarına göre delik kapanma oranı kontrol grubunda %80.7, BB(+) grupta %97 idi.Her iki grupta da RNFL ve GCC açısından cerrahi öncesi ile cerrahi sonrası veriler arasında anlamlı farklılık bulunmadı.

Yorum: Maküla deliği cerrahisinde BB kullanılarak yapılan ILM soyulması sonrasında retinal GCC ve RNFL açısından farklılık bulunmamıştır. Bu açıdan bahsi geçen cerrahi yöntem güvenli şekilde uygulanabilir.

Sevim MS, Sanisoglu H. Curr Eye Res. 2013 Jan;38(1):180-4. 

DİĞER YAZILAR

İÇERİĞİ PAYLAŞ

Son İçerikler