Çocuklarda Vigabatrin toksisitesinin tespitinde Optik Koherens Tomografi

Amaç: Antiepileptik bir ilaç olan vigabatrinin kalıcı görme kaybına neden olduğu bilinmektedir. Hem görme alanı testi hem de elektroretinogram retinal hasarı tespit etmek için kullanılır. Erişkinlerdeki çalışmalar OCT ile yapılan ölçümlerdeki retina sinir lifi tabakası (RNFL) incelmesinin vigabatrine bağlı retina toksisitesinin erken dönem bulgusu olduğunu göstermiştir. Bu çalışmanın amacı çocuklarda OCT’nin erken dönem vigabatrine bağlı retinal toksisiteyi gösterebileceğini araştırmaktır.

Metod: Enstitümüzde takip edilen nöbet kontrolü için vigabatrin kullanan pediatrik hastalar (<18 yıl) çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalar üretici firmanın belirliği şekilde çoğu genel anestezide olacak şekilde muayene edilmişlerdir. RNFL kalınlığı OCT ile (Stratus Model 3000, Zeiss) ölçülmüş ve total birikmiş vigabatrin dozu ile karşılaştırılmıştır. Çoğu olguda indirekt oftalmoskopi, fundus fotograflaması ve elektroretinografi de uygulanmıştır.

Sonuçlar: OCT incelemesi ve tam bir dozlama verisi 19 hastada mevcuttu. Tuberoz sklerozlu hastalar (TS, n=12) TS’li olmayan hastalardan daha yüksek kümülatif doz almışlardı (mean 1463 g vs mean 351 g, p=0.044). RNFL incelmesi TS hastalarında, özellikle de kümülatif dozun 1500 g’ı geçtiği durumlarda nasal (P < 0.01), üst (P < 0.01) ve alt (P < 0.05) kadranlarda izlendi.

Yorum: Çalıştığımız grupta TS hastalarında, RNFL kalınlığında azalma nasal, üst ve alt kadranlarda izlendi. Bu bulgular kümülatif ilaç dozunun 1500 g’ı geçtiği durumlarda belirginleşti. Tespit edilen RNFL incelme paterni vigabatrin kullanan erişkinlerde tespit edilen incelme paternine benzemekteydi.


Origlieri C, Geddie B, Karwoski B et al. J AAPOS. 2016;20(2):136-40. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27079594/

DİĞER YAZILAR

İÇERİĞİ PAYLAŞ

Son İçerikler