BRAF/MEK İnhibitörü ile İlişkili Retinopati-Kasım 2022

Ayın sorusu bölümüne ilgi gösterip soruyu cevaplayan herkese teşekkür ederiz. Bu ayki soruda OCT ve IR reflektans görüntülerine bakarak tanının ne olduğu sorulmuştur.

Sorunun cevabı “ BRAF/MEK İnhibitörü ile İlişkili Retinopati olacaktı. Soruya doğru cevap veren kişiler arasında çekilen kura sonucu bu ayki kitap ödülünü Dr. Melih Ustaoğlu kazanmıştır. Kendisini tebrik ederiz.

BRAF mutasyonlarına bağlı MEK enziminin düzensiz aktivasyonu, hücresel proliferasyon ve kansere yol açmaktadır. Metastatik kutanöz melanom tedavisinde kullanılan BRAF/MEK inhibitörlerinin yaygın oftalmolojik yan etkileri arasında koryoretinopati ve eksudatif retina dekolmanı yer almaktadır. 

Birçok olgu serisinde tedavinin başlamasından sonraki birkaç saat ila 4 hafta içinde subfoveal nörosensöryel retina dekolmanı geliştiği bildirilmiştir. MEK inhibitörü ile ilişkili retinopatinin bilateral, multifokal ve çoğunlukla santral makular alanda nörosensöryel retina dekolmanına yol açtığı bildirilmiştir. Bununla birlikte arka kutbun dışında çoğunlukla arkadlar çevresinde de lezyonların gelişebileceği bilinmektedir. 

Corradetti G, Violanti S, Au A, Sarraf D. Wide field retinal imaging and the detection of drug associated retinal toxicity. Int J Retin Vitr 2019; 5:26.

https://journalretinavitreous.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40942-019-0172-0

Dr. Melih Ustaoğlu

Louisville Üniversitesi, Louisville, KY, Amerika Birleşik Devletleri 

Tıp eğitimini Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 2011 yılında tamamlayan Dr. Melih Ustaoğlu, Göz Hastalıkları uzmanlık eğitimini de 2012-2016 yılları arasında SBÜ Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniği’nde tamamlamıştır. 2021 yılından beri Louisville Üniversitesi’nde vitreoretinal fellow olarak çalışmaktadır. Başlıca ilgi alanı retina hastalıklarıdır. “Ophthalmic, systemic, and genetic characteristics of patients with Wolfram syndrome, Demographic Characteristics and Visual Outcomes of Open Globe Injuries in a Tertiary Hospital in Istanbul, Turkey ve Discriminating performance of macular ganglion cell-inner plexiform layer thicknesses at different stages of glaucoma” isimli çalışmaları başlıca makaleleridir.

DİĞER YAZILAR

İÇERİĞİ PAYLAŞ

Son İçerikler