Bu yatay 75 yaşında miyopik bayan bir hastaya aittir. Kesitte görülen patolojik değişikliklere göre teşhisiniz nedir?
“Ağustos 2013- Ayın Sorusu” bölümüne ilgi gösterip soruyu cevaplayan herkese teşekkür ederiz.
Bu ayki sorunun cevabı “Miyopik Foveaskizis”’dir. Soruya doğru cevap veren kişiler arasında çekilen kura sonucu bu ayki kitap ödülünü Sn. Dr. Yurdacan Demir kazanmıştır. Kendisini tebrik ederiz.
“Miyopik foveaskisis” yüksek miyopik gözlerde özellikle de arka stafilom bölgesinde görülen tipik birtakım retina ve vitreus patolojilerinin tümüne verilen isimdir. Adının “foveaskisis” olmasına rağmen maküla dekolmanı, sıkı yapışık arka hyaloid, vitreomaküler traksiyon, epiretinal membran, makülada RPE değişiklikleri diğer önemli patolojiler tabloya hemen her zaman eşlik eder. Yine bu hastalarda maküla deliği, yalancı maküla deliği gibi patolojilerin de daha sık görüldüğü bildirilmiştir. Fundus muayenesinde tablonun komponentlerinin tanınması çok zordur. Bu nedenle OCT teşhiste çok önemli bir yöntemdir. Yine bu olgulardaki maküla deliğini göz dibi muayenesi ile teşhis etmek zor olabilir. OCT, cerrahi müdahale gerekecek bu patolojiyi de hatasız gösteren yöntemdir.
Gelen çok sayıdaki yanıt içinden yaklaşık %10’unda cevap “miyopik foveaskisis” dir. Diğer cevaplarda vitreomaküler traksiyon, seröz maküla dekolmanı, RPE değişiklikleri, retinoskisis gibi OCT’deki elemanter patolojik değişiklikler tarif edilmiştir. Bu yanıtlar tablonun adını koyamadıkları için doğru olarak kabul edilmemiştir.