Öyküsü:
Yaklaşık 2 ay kadar önce sol gözünde bulanık görme fark eden 65 yaşındaki bayan hastanın hikayesinde, 25 yıl önce geçirdiği yüz travması sonrası sağ gözünde uzun yıllardan beri görme bulanıklığı olduğunu belirtmekteydi.
Muayene Bulguları
Hastanın yapılan oftalmolojik muayenesinde, görme keskinliği sağ gözde 1/10, sol gözde 4 metreden parmak sayma düzeyindeydi. Ön segment muayenesinde her iki gözde nükleokortikal lens kesafeti izlenen hastanın göz içi basınçları her iki gözde 14 mmHg olarak ölçüldü.
Fundus muayenesinde sağ gözde tam kat eski makula deliği ve vitreus dejenerasyonu seçilmekteydi. Sol gözde vitreus dejenerasyonu vardı(Resim 1 A-B).
Test Sonuçları
GÖRSEL UYARI POTANSİYELLERİ (VEP)
Hastanın yapılan flaş VEP incelemesinde dalga formları her iki gözde simetrik ve normal saptandı.
SEDİMENTASYON
Normal
C-REAKTİF PROTEİN
Normal
OPTİK KOHERENS TOMOGRAFİ (OCT)
Aynı gün çekilen OCT tetkikinde sağ gözde tam kat makula deliği (Resim 2 A) izlenirken, sol gözde retinanın atrofik olduğu gözlendi, retina yüzeyindeki katmanlarda yansıma artışı ve buna bağlı olarak retinanın derin katlarında foveal çukurluk dışındaki alanlarda hafif gölgelenme seçilmekteydi, retina içi ya da retina altı sıvı birikimi yoktu (Resim 2 B).
LEKTRORETİNOGRAFİ (ERG)
Uluslararası standartlara uygun (ISCEV) olarak yapılan ve kendi verilerimizle oluşturduğumuz normativ datalara göre değerlendirme yaptığımız flaş ERG incelemesinde skotopik ve fotopik cevaplar sol gözde subnormaldi (Resim 3 A). Skotopik maksimum cevap dalgasında sol gözde “b” dalgası silinmişti. b/a oranı sağ gözde 2 (normal) iken sol gözde 1 (azalmış) olarak saptandı (Şekil 3 B).
Ayırıcı Tanısı
Optik Nöropati
Santral Retinal Arter Tıkanıklığı Sekeli
Tanı
SANTRAL RETİNAL ARTER TIKANIKLIĞI SEKELİ
Hastamıza OCT’deki bulguları ve flash ERG’deki yaygın iç retina hasarına uyan bulgular nedeniyle “Geçirilmiş Santral Retinal Arter Tıkanıklığı Sekeli” tanısı konuldu. Retinada iç katmanlarda hasara işaret eden “b/a” oranının 1 çıkması santral retinal arter tıkanıklığı ile uyumludur. “b” dalgası silinirken “a” dalgasının etkilenmemesinin sebebi “a” dalganın oluşmasında katkısı olan dış retina katmanlarının sanral retinal arter dışında koroid damarlardan beslenmesidir. İç retina santral retinal arterden beslendiği için “b” dalgası silinmektedir.
Optik koherens tomografinin santral retinal arter tıkanıklığının akut ve kronik evresindeki bulguları ayrıntılı şekilde literatürde tanımlanmaktadır.1-2
Bilgi: ►Santral Retinal Arter Tıkanıklığında OCT Bulguları: Santral retinal arter tıkanıklığının akut fundus muayenesinde tipik “Japon bayrağı görünümünün olduğu döneminde koriokapiller beslenmesi olan fovea bölgesi haricinde tüm retinada iskemik soluklaşma gözlenir. Eğer damar tamamen tıkanmışsa retinanın iç yarı katmanında soluklaşma ve ödem ilerlemektedir. Normalde saydam olan hücre içi proteinler dönatüre olmakta ve saydamlığını yitirmektedir. Bu olaylar sonucunda retina beyaz ödemli bir görünüm almaktadır. OCT bulguları bu değişiklikleri desteklemektedir. İç retina katmanlarının artmış yansıtıcılık ve bunun yarattığı gölgelenme etkisiyle perifoveal alanda retina pigment epiteline ait azalmış yansıtıcılık santral retinal arter tıkanıklığının erken dönemine ait tipik OCT bulgularıdır (Resim 4 ). Geç dönemde santral retinal arter tıkanıklığına bağlı tipik fundus bulguları ortadan kalkmaktadır ve santral retinal arter tıkanıklığı sekeli olanlarda normal bir fundus görüntüsü ile karşılaşılmaktadır. Bu evrede OCT önemli ip uçları içermektedir. Santral retinal arter tıkanıklığı sekeli olanlarda OCT’de nörosensoriyel retinada diffüz incelme görülmektedir. Ayrıca artmış iç retina yansıtıcılığı gerilemektedir ve fovea çukurluğunda kaybolma saptanmaktadır (Resim 5).1-2
Yeni santral retinal arter tıkanıklı geçirmiş, fundus muayensinde tipik “japon bayrağı görünümü” olan bir hastanın OCT görüntüsünde perifoveal alandaki retinada diffüz kalınlaşma, iç retina katmanlarında artmış yansıtıcılık görülmektedir. Perif oveal alanda gölgelenme etkisine sekonde retina pigment epiteli ve fotoreseptör hücre tabakası düşük yansıtıcılık göstermektedir. Fovea depresyonu, fotoreseptör hücre tabakası, fovea altındaki retina pigment epitel tabakası normal gözükmektedir (bu resim 1 numaralı yayından alınmıştır).
Resim 4’teki hastanın aynı gözünün 6 ay sonra çekilen aynı düzlem doğal takip OCT’sini görmektesiniz. Nörosensoriel retinada diffüz incelme izlenmektedir. Ayrıca artmış iç retinal yansıtıcılık gerilemiş ve fovea çukurluğu kaybolmuştur (bu resim 1 numaralı yayından alınmıştır).