Hidroksiklorokin Retinopati /Flying Saucer Sign (Uçan Daire İşareti)-Aralık 2020 Sorusu

oct hidroksiklorokin retinopati uçan daire işareti
Resim 1
fundus otofloresan görüntü hidroksiklorokin retinopati
Resim 2

SORU:

Sjögren sendromu nedeniyle 8 yıldır günde 400 mg hidroksiklorokinin kullanan, görmesi tam olan 50 yaşındaki kadın hastanın OCT kesitine ve fundus otofloresans görüntüsüne bakarak tanısı söyleyip OCT görüntüsündeki bulgunun adını söyler misiniz?

CEVAP:

Ayın sorusu bölümüne ilgi gösterip soruyu cevaplayan herkese teşekkür ederiz. Bu ayki soruda Sjögren sendromu nedeniyle 8 yıldır günde 400 mg hidroksiklorokinin kullanan, görmesi tam olan hastanın  OCT kesitine ve fundus otofloresans görüntüsüne bakarak tanısının söylenip OCT görüntüsündeki bulgunun adının söylenmesi istenmiştir.  

Sorunun cevabı ” Hidroksiklorokin Retinopati /Flying Saucer Sign (Uçan Daire İşareti)” olacaktı. Soruya doğru cevap veren kişiler arasında çekilen kura sonucu bu ayki kitap ödülünü Sn. Muzaffer Öztürk kazanmıştır. Kendisini tebrik ederiz. 

” Flying Saucer Sign (Uçan Daire İşareti)” hidroksiklorokin retinopatisi nedeniyle foveal alanda dış retina yapılarının korunup perifoveal alanda fotoreseptör ve ellipsoid zon kaybı ile dış retina tabakalarındaki incelmeye bağlı oluşan foveanın ovoid görünümüne verilen isimdir.  


op. dr. muzaffer öztürk

Op. Dr. Muzaffer ÖZTÜRK
Ataköy Dünya Göz Hastanesi

Tıp eğitimini Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde (İngilizce) 1995 yılında tamamlayan Dr. Muzaffer Öztürk, Göz Hastalıkları uzmanlık eğitimini de 2000 yılında Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tamamlamıştır. 2010 yılından itibaren İstanbul Ataköy Dünya Göz Hastanesi’nde çalışmaktadır. Vitreoretinal cerrahi, katarakt ve glokom başlıca ilgi alanlarıdır. İki uluslararası ve dört ulusal yayını olan Dr. Muzaffer Öztürk’ün ‘Evaluation of Macular Thickness by Optical Coherence Tomography After Phacoemulsification Surgery’, ‘Evaluation of Anterior Segment Parameters Using Pentacam in Silicone Oil Injected Patients After Pars Plana Vitrectomy’ ve ‘Prostaglandin Analoglarının Yan Etkileri’ isimli çalışmaları başlıca makaleleridir.


DİĞER YAZILAR

İÇERİĞİ PAYLAŞ

Son İçerikler