Erişkin tip vitelliform distrofi-Mayıs 2011 Sorusu

Bu OCT kesiti 78 yaşındaki bir hastaya aittir. Hastanın diğer gözünde de benzer bir lezyon vardır. Bu OCT kesitine bakarak teşhisi tahmin edebilir misiniz?

oct erişkin tip vitelliform distrofi

Mayıs 2011- Ayın Sorusu” bölümüne ilgi gösterip soruyu cevaplayan herkese teşekkür ederiz.

Bu ayki sorunun cevabı “Erişkin tip vitelliform distrofi”dir. Soruya doğru yanıt veren çok sayıdaki kişi arasında yapılan kura sonucu bu ayki kitap ödülünü Sn. Dr. M. Selim Kocabora kazanmıştır. Kendisini tebrik ederiz.

“Erişkin tip vitelliform distrofi” ya da “erişkin tip fovea-maküler vitelliform distrofi” pattern distrofinin bir türü olarak kabul edilmektedir. Retina altında lipofuksin birikimi ile seyreden tablo patolojik açıdan Best hastalığına benzese de, genelde 5. dekatdan sonra ortaya çıkar. Görsel prognozunun tipik yaşa bağlı maküla dejenerasyonundan daha iyi olduğu bilinen erişkin tip vitelliform distrofi, lezyon yaşı farklı olabilmekle birlikte genellikle her iki gözü de etkiler. OCT bulguları da lezyon yaşı ile değişebilmektedir. Viteliform evrede genelde fovea altında iyi sınırlı, oval şekilde, içinde sıvı birikimi olduğu hissedilen lezyon görünümü vardır ve bu görünüm çok tipiktir. Bu ayki soruda da, OCT bulguları tanı için yol gösterici olmuştur.

Bu ayki soruya gelen cevapların yaklaşık %40’ı doğrudur. Doğru cevap dışındaki cevapların büyük bölümünde yaşa bağlı maküla dejenerasyonuna ait lezyonlar tarif edilmiştir. Ancak tipik yaşa bağlı maküla dejenerasyonunda hiçbir zaman, bu ayki  OCT görüntüsündeki lezyon oluşmaz. Bu da OCT’nin ayırıcı tanıdaki önemini ortaya çıkarmaktadır.

Gelen cevapların bazıları aşağıda sıralanmıştır.

– Pigment epiteli dekolmanı
– Drusen
– Retinal anjiomatöz proliferasyon (RAP)
– Polipler
– Subfoveal KNV
– Koroid yırtığı ile birlikte suprakoroidal kanama
– Maküla kisti
– Kon distrofisi

DİĞER YAZILAR

İÇERİĞİ PAYLAŞ

Son İçerikler