72. Optik Pit Makulopati

Öyküsü:

Sol gözünde az görme şikâyeti olan 30 yaşında bayan hasta kliniğimizde değerlendirildi.

Diabetes Mellitus (-)

Sistemik Hipertansiyon (-)

Aile Hikayesi (-)

Sigara (-)

Travma (-)

Muayene Bulguları

Görme keskinliği tashih ile sağ gözde 10/10, sol gözde 3 metreden parmak sayma düzeyindeydi. Göz içi basıncı sağ gözde 15 mmHg, sol gözde 16 mmHg olarak ölçüldü. Ön segment muayenesinde her iki gözde patolojik bulguya rastlanmadı. Fundus muayenesinde sağ gözde bulgular doğaldı. Sol gözde temporal yerleşimli optik disk pit ve optik sinirden makulaya uzanan seröz retina dekolmanı belirlendi (Resim 1)

Optik koherens tomografi (OCT) görüntülemede optik pit içinde yoğun vitreus/glial doku (Resim 2) ve subretinal sıvı ve skizis benzeri görünüm (iç retina tabakasının katmanlarına ayrılması) tespit edildi (Resim 3).

Tanı

Optik Pit Makulopati

Optik disk pit, optik disk başında ortaya çıkan ve nadiren görülen konjenital anomali olarak tanımlanır. Yaklaşık 10.000 kişide 1 görülme sıklığına sahip olan bu anomali, cinsiyet ayrımı göstermemektedir. Vakaların büyük çoğunluğunda görme etkilenmezken, makulopati gelişmesi durumunda olguların %25 ila %75 arasında görme kaybı gözlenebilir. Optik pit makülopatisi’nin patofizyolojisi ve sıvının kaynağı tam olarak aydınlatılamamıştır.

Optik pit genelde optik sinirin inferior-temporal bölgesinde yerleşim gösterse de, olguların yaklaşık üçte biri ise merkezi yerleşim gösterir. Optik pit makulopatsinde gelişen subretinal sıvı ve maküler skizis bulguları, OCT ile görüntülenebilir.

Ayırıcı Tanı

Santral seröz koryoretinopati ve makula neovaskülarizasyonu

Tedavi

Optik pit makülopatisi tedavisi zor olsa da, günümüzde çeşitli yöntemler uygulamaktadır. Bazı olgularda kendiliğinden düzelme bildirilmiş olsa da, tedavisinde kullanılan iki temel yaklaşım söz konusudur:

Laser fotokoagülasyon: Lazer fotokoagülasyon işlemi, sıvının makülada birikmesini engellemek için optik diskin temporaldeki bölgeye uygulanır.

Cerrahi tedavi: Optik pit makülopatisi tedavisinde en sık kullanılan cerrahi yöntem vitrektomidir. Bu işlem, tek başına veya gaz tamponadi veya laser fotokoagülasyon gibi diğer tedavi yöntemleriyle birlikte uygulanabilir. Uzun dönem çalışmalarda %50-95 oranlarında anatomik başarı ve %50 oranında fonksiyonel iyileşme bildirilmiştir.

Referanslar:

Karacorlu M, Sayman Muslubas I, Hocaoglu M, Ozdemir H, Arf S, Uysal O. Long-term outcomes of radial optic neurotomy for management of optic disk pıt maculopathy. Retina. 2016;36:2419-2427. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27579729/

Chatziralli I, Theodossiadis P, Theodossiadis GP. Optic disk pit maculopathy: current management strategies. Clin Ophthalmol. 2018;12:1417-1422. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30127591/ 

DİĞER YAZILAR

İÇERİĞİ PAYLAŞ

Son İçerikler