Miyopik neovaskülarizasyon-Ekim 2013 Sorusu

Bu yatay OCT kesiti subfoveal koroid neovaskülarizayonu (KNV) teşhis edilen 50 yaşındaki bayan hastaya aittir. OCT kesitine bakarak KNV’nin primer sebebini tahmin edebilirmisiniz?

oct miyopik koroid neovaskülarizasyonu
Soru Resmi

Ekim 2013- Ayın Sorusu bölümüne ilgi gösterip soruyu cevaplayan herkese teşekkür ederiz.

Bu ayki sorunun cevabı “miyopik koroid neovaskülarizasyonudur”. Soruya doğru cevap veren kişiler arasında çekilen kura sonucu bu ayki kitap ödülünü Sn. Dr. Funda Dikkaya kazanmıştır. Kendisini tebrik ederiz.

oct miyopik koroid neovaskülarizasyonu
Resim 1

Bu ayki soruda 50 yaşındaki bayan bir hastaya ait yatay OCT kesitindeki subfoveal koroid neovaskülarizasyonunun (KNV) primer patolojisi sorulmuştur. OCT görüntüsünde en dikkat çekici özellik görüntünün sol tarafında oluşan kırılmadır (artefakt). Yüksek miyopik gözlerde özellikle de yatay kesitlerde glob boyunun uzunluğuna bağlı olarak bu tip artefaktlar sıkça olmaktadır. Bu artefakt olgunun yüksek miyop olduğunu gösteren önemli bir bulgudur (Resim 1\’de yatay OCT kesitinin retinanın neresinden geçtiği görülmektedir. İnfrared fundus görüntüsünde tipik yüksek miyopik fundus değişiklikleri izlenmektedir).

Hastanın yaşının 50 olması da en başta gelen KNV sebebi olan YBMD\’den bizleri uzaklaştırmaktadır.

OCT görüntüsünde görülen klasik membranın büyüklüğü ile kıyaslanmayacak derecede az retina altı sıvı birikimi olması da miyopik KNV\’yi desteklemektedir. Miyopik KNV\’lerin OCT görüntülerinde çok az miktarda retina altı ya da retina içi sıvı birkimi olmaktadır. Bu da YBMD\’ye ait KNV\’den önemli bir farkıdır. Ayrıca myopik KNV\’lerde YBMD\’de görülen pigment epitel dekolmanı da görülmemektedir.

Bu ayki soruya gelen cevapların yarıdan çoğu miyopik KNV\’dir. Gelen diğer cevaplar şöyle sıralanmaktadır.
YBMD
– Polip
– RAP
– Travmatik KNV
– Anjioid streak

DİĞER YAZILAR

İÇERİĞİ PAYLAŞ

Son İçerikler