OCT (Resim 1) ve fundus otoflöresan (Resim 2) görüntüleri paylaşılan bu yaşa bağlı maküla dejenerasyonu hastasında görülen lezyon nedir ?
Şubat 2015 – Ayın sorusu bölümüne ilgi gösterip soruyu cevaplayan herkese teşekkür ederiz.
Bu ayki sorunun cevabı “retiküler psödodrusen ya da subretinal drusenoid birikintidir”. Soruya doğru cevap veren kişiler arasında çekilen kura sonucu bu ayki kitap ödülünü Sn. Dr. Ramazan Duman kazanmıştır. Kendisini tebrik ederiz.
Retiküler psödodrusen ya da yeni kullanılan adıyla subretinal drusenoid birikintiler diğer drusen tiplerinden farklı olarak RPE’nin altında değil, retina ile RPE arasında yani subretinal alanda birikime yol açarlar. Genellikle damar arkadlarının iç kısımlarında görülürler. Zamanla maküla merkezine doğru yayılım gösterebilirler. Çoğu vakada maküla merkezinde başka bir tip yumuşak drusen tabloya eşlik eder ve zamanla bu bölgeden eksüdatif tip YBMD gelişme ihtimali vardır. Bu nedenle retiküler psödodruseni olan hastalar eksüdatif YBMD gelişimi açısından riskli olarak değerlendirilmeli ve daha dikkatli bir şekilde takip edilmelidirler.
Çok yaygın ve belirgin retiküler psödodrusenler fundus muayenesinde bile tanınırken, çoğu vakada teşhis için FOF görüntüleme gereklidir. Soruya konu olan olguda da FOF incelemedeki tipik görünüm paylaşılmıştır. OCT’de ise dikkatli bakıldığında birikintinin RPE altında değil, RPE üzerinde olduğu görülebilmektedir. RPE alt çizgisi intakt olarak takip edilmektedir.