44 yaşındaki erkek hastanın optik sinir başı ve foveadan geçen yatay OCT kesitinde oklar ile işaretlenmiş beyaz renkteki bölge neresidir?
“Kasım 2012- Ayın Sorusu” bölümüne ilgi gösterip soruyu cevaplayan herkese teşekkür ederiz.
Bu ayki sorunun cevabı “sklera“dır. Soruya doğru cevap veren kişiler arasında yapılan kura sonucu bu ayki kitap ödülünü Sn. Dr. Adil Kılıç kazanmıştır. Kendisini tebrik ederiz.
Bu ayki soruda 44 yaşındaki erkek hastanın optik sinir başı ve foveadan geçen yatay OCT kesitinde oklar ile işaretlenmiş beyaz renkteki bölge sorulmuştur. Tarif edilen bölgenin üstünde hastanın koroid dokusunun tamamen olmadığı ve sklera ile retina arasında mutlak hiporeflektif bir alanın olduğu görülmektedir. Normalde OCT kesitlerinde göremediğimiz sklera üstündeki dokuların blokaj etkisi ortadan kalktığı için sklera neredeyse tam kat olarak görülmektedir. Diske yakın sklera içinde muhtemel damar gölgelenme koridoru izlenmektedir. OCT kesitlerinde genelde bu denli net sklera görüntüsü görülemediği için bu olguda skleranın patolojik özellikler taşıdığı konusunda yorum yapmak güçtür. Ancak OCT görüntüsü histolojik olarak tarif edilen skleranın yatay yöndeki katmanlı ve yüksek yansıma özelliğindeki yapısına uyumludur.
Bu ayki soruya gelen çok sayıda cevap arasında sadece 5 tanesi doğrudur. Bu da aslında günlük pratikte OCT kesitlerinde pek de göremediğimiz normal bir dokunun çok iyi tanınmadığını göstermektedir. Gönderilen diğer cevaplardan bazıları şöyledir:
– Optik pit (ek sık cevap)
– Myelinli sinir lifleri (en sık ikinci cevap)
-Opik pite bağlı dekolman nedeniyle yapılan aşırı doz laserin skarına bağlı bölge (en yaratıcı cevap)
-Koroid melanomu
-Koroid osteomu
-Koroid arter ve venöz yatak
-Artefakt
-Peripapiller atrofi
-Ektopik makula
-Retina sinir lifi tabakası
-Yırtıklı maküla dekolman