Zaman zaman baş ağrısı tarif eden ve çocuk nörologları tarafından yapılan gözdibi değerlendirmesinde papilödem teşhis edilerek detaylı tetkikler ve araştırmalar yapılan erkek çocuğunun sağ gözüne ait fundus otoflöresan (Resim 1) ve OCT (Resim 2) görüntülerine bakarak teşhisini tahmin edebilir misiniz?
Ekim 2015 – Ayın sorusu bölümüne ilgi gösterip soruyu cevaplayan herkese teşekkür ederiz.
Bu ayki sorunun cevabı “optik disk druseni” olacaktı. Soruya doğru cevap veren kişiler arasında çekilen kura sonucu bu ayki kitap ödülünü Sn. Dr. Ceren Durmaz Engin kazanmıştır. Kendisini tebrik ederiz.
Bu ayki soruda zaman zaman baş ağrısı tarif eden ve çocuk nörologları tarafından yapılan gözdibi değerlendirmesinde papilödem teşhis edilerek detaylı tetkikler ve araştırmalar yapılan erkek çocuğunun sağ gözüne ait fundus otoflöresan (FOF) ve OCT görüntülerine bakarak teşhisin tahmin edilmesi istenmiştir. OCT’de ve OCT ile birlikte alınan IR fundus görüntüsünde optik sinirin kabarık olduğu, sınırlarının silindiği görülmektedir. OCT’de disk düzeyinde hiperreflektif lobüler yapılar seçilmekte ve bunlar gölgelenme koridorları oluşturmaktadır. Ayrıca disk yüzeyinin hemen altında oval şekilli hafif hiperreflektif yapı seçilmektedir. Bu görünüm yüzeyel yerleşimli optik disk drusenini düşündürmektedir. Fundus otoflöresan görüntüdeki hiperotoflöresan spot ise optik disk druseni tanısını kesinleştirmektedir.
Yüzeyel yerleşimli optik disk drusenlerinde FOF tanıda son derece yardımcı basit bir görüntüleme yöntemidir. OCT’nin ise aynı derece yardımcı bir yöntem olduğunu düşünmüyoruz. Optik disk yüzeyindeki yoğun damar ve sinir lifi tabakası yapısı alttaki dokularda yoğun gölgelenme etkisi oluşturmaktadır. Ayrıca damar yapılarının oval-yuvarlak görünümleri ile druseni ayırt etmek de o denli kolay değildir. Her ne kadar literatürde OCT ile tanımlanan bazı bulguların önemli olduğuna dair yayınlar olsa da pratikte yüzeyel drusenlerin teşhisinde FOF’un OCT’den daha kuvvetli bir tanı yöntemi olduğu görüşündeyiz. Gömülü optik disk drusenlerinde ise her iki yöntem yetersiz kalmakta orbital ultrason ve orbital BT ile ayırıcı tanı yapılmaktadır.
Gelen cevapların büyük bir oranı doğrudur. İkinci ve üçüncü sıklıkta gelen cevaplar sırasıyla kafa içi basınç artışı ve yüksek hipermetropidir.