Eksüdatif YBMD izlenen bu hastada OCT’de görülen KNV tipi nedir.
Nisan 2015 – Ayın sorusu bölümüne ilgi gösterip soruyu cevaplayan herkese teşekkür ederiz.
Bu ayki sorunun cevabı “klasik koroid neovaskülarizasyonu (KNV) ya da Tip II KNV” olacaktı. Soruya doğru cevap veren kişiler arasında çekilen kura sonucu bu ayki kitap ödülünü Sn. Dr. Halil İbrahim Bike kazanmıştır. Kendisini tebrik ederiz.
Büyüme paternine göre KNV’ler 3 alt gruba ayrılırlar. Retina ve retina pigment epitelinin (RPE) altında yerleşim gösteren KNV’ler tip I KNV grubunu oluşturur. Gizli KNV ve polipoidal koroidal vaskülopati bu grubu oluşturan lezyonlardır. Retina ile RPE arasında yerleşim gösteren KNV’ler tip II KNV grubunu oluşturur. Bunlar RPE’nin üzerinde oldukları için, aslında fibrovasküler bir kompleks olan KNV’yi OCT ile net bir şekilde tüm ebatları ile görüntülemek mümkündür. Benzer şekilde RPE altına “gizlenmedikleri” için gizli KNV’lerden farklı olarak FFA ile de sınırları net bir şekilde çizilebilinir. Tip III KNV grubunu ise retinada yerleşim gösteren retinal anjiomatöz proliferasyonlar (RAP) oluşturur. Ancak RAP lezyonlarının ileri evrelerinde RPE altına doğru damar bağlantıları yapabilecekleri unutulmamalıdır. Ayrıca bazı YBMD hastalarında aynı gözde farklı KNV tiplerinin birliktelikleri de mümkündür.
Bizim sorumuza konu olan KNV, OCT’de RPE’nin üzerinde net bir şekilde oval lezyon olarak seçilebilmektedir. Gizli KNV’yi düşündürebilecek pigment epitel dekolmanı yoktur. KNV kenarındaki retina altı sıvı KNV’nin aktif olduğunu göstermektedir.