Yırtıklı Retina Dekolmanı-Eylül 2012 Sorusu

Optik disk ve foveadan geçen bu yatay OCT kesiti görme keskinliği el hareketi seviyesinde olan 20 yaşındaki bayan bir hastaya aittir. Bu OCT kesitine bakarak teşhisi tahmin edebilir misiniz?

oct yırtıklı retina dekolmanı

Eylül 2012- Ayın Sorusu” bölümüne ilgi gösterip soruyu cevaplayan herkese teşekkür ederiz.

Bu ayki sorunun cevabı “yırtıklı retina dekolmanı” dır. Soruya doğru cevap veren kişiler arasında yapılan kura sonucu bu ayki kitap ödülünü Sn. Dr. Yalçın İşcan kazanmıştır. Kendisini tebrik ederiz.

Bu ayki soru Sn. Dr. Mehmet Yasin Teke tarafından sorulmuştur. Kendisine teşekkür ederiz.  Bu ayki soruda görme keskinliği el hareketi seviyesinde olan 20 yaşındaki bayan bir hastaya ait OCT kesiti verilmiştir. Kesit optik diskten geçmektedir ve gerek disk nasalinde gerekse disk temporalinde retinanın dekole olduğu görülmektedir. Maküla bölgesindeki dekolman sadece fovea çukurluğu altında sınırlı görülürken, diskin diğer tarafındaki dekolmanın hemen disk sınırından başladığı görülmektedir. Ayrıca fovea bölgesinden disk kenarına kadar retinanın dış pleksiform tabakası altında kalan katmanlarında (RPE’ye yakın katmanlarda) dekolmanın kronik olduğunu gösteren dejeneratif kistik değişiklikler görülmektedir ve muhtemelen bu görünüm çok sayıdaki hekimi yanıltarak olgunun optik pit makülopatisi olduğunu düşündürmüştür. İnfrared disk görüntüsünde optik pit görülmemesi, optik pitlerin çok yüksek oranda diskin temporal tarafında olması ve yine temporal bölgede dekolmana (optik pit makülopatisine) neden olması bizleri optik pit yanıtından uzaklaştıracaktır. İnferior retinada yırtığı olan bu olgu kronik bir retina dekolmanıdır. Muhtemelen dekolman alanı uzun süre nasal bölgede sınırlı kalmış ve maküla etkilenmemiştir. Zaten OCT kesitinde disk nasalindeki retinanın diğer bölgelere göre daha ince (atrofik) olduğu görülmektedir. Bu olguya uygulanan pars plana vitrektomi ve silikon tamponadı sonrası OCT kesiti altta görülmektedir

oct yırtıklı retina dekolmanı

Silikon tamponadının infrared fundus görüntüsünde neden olduğu yansıma ve OCT’de disk üstü bölgedeki tampon sınırı dikkat çekicidir.
Bu ayki cevaplar içinde en yüksek oran optik pit makülopatisine aittir. Gelen diğer cevaplrdan bazıları şöyledir.

– Santral seröz koryoretinopati
– Koroid dekolmanı
– Retinal hamartom
– Maküla deliği
– Optik nevrit
– Harada hastalığı
– Konjenital X’e bağlı retinoskizis.

DİĞER YAZILAR

İÇERİĞİ PAYLAŞ

Son İçerikler