Ayın sorusu bölümüne ilgi gösterip soruyu cevaplayan herkese teşekkür ederiz. Bu ayki soruda 50 yaşındaki kadın hastada multimodal görüntülere bakarak tanının söylenmesi istenmiştir.
Sorunun cevabı “Koroidal Nevüs ile İlişkili Subretinal Sıvı” olacaktı. Soruya doğru cevap veren kişiler arasında çekilen kura sonucu bu ayki kitap ödülünü Dr. Pelin Kıyat Özalp kazanmıştır. Kendisini tebrik ederiz.
Koroidal nevüsler, gözüde görülebilen iyi huylu melanositik lezyonlardır. Koroidal nevusler, subfoveal yerleşim gösterdiklerinde, aynı zamanda fotoreseptör kaybı, koroidal neovaskülarizasyon (CNV) ve subretinal sıvı ile komplike olduklarında görme kaybına neden olabilir. OCT incelemede nevüs bulguları koroidin ön yüzeyi ile sınırlıdır ve %62 oranında hiporeflektivite, %29 oranında izoreflektivite ve %9 oranında hiperreflektivite hiporeflektivite ile karakterizedir. Anterior koroidal reflektivite, üzerindeki retina pigment epiteli değişikliklerinden ve pigmentasyon miktarından etkilenir.
Say EA, Shah SU, Ferenczy S, Shields CL. Optical coherence tomography of retinal and choroidal tumors. J Ophthalmol. 2012;2012:385058.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23008756/
Dr. Pelin Kıyat Özalp
İzmir Demokrasi Üniversitesi, Türkiye
Göz hastalıkları uzmanlık eğitimini Ege Üniversitesi’nde 2018 yılında tamamlayan Dr. Pelin Kıyat Özalp, halen İzmir Demokrasi Üniversitesi’nde çalışmaktadır.