Tek Taraflı Santral Seröz Koryoretinopatisi Olan Hastalarının Diğer Gözlerinde Pakikoroid Pigment Epitelyopati

Amaç: Tek taraflı santral seröz koryoretinopatisi (SSR) olan hastaların diğer gözündeki pakikoroid pigment epitelyopati (PPE) prevalansını araştırmak ve pakikoroid pigment epitelyopatisi ve komplike olmamış pakikoroidi olan hastalar ile normal hastalar arasındaki farkları belirlemek.

Metod: Santral seröz koryoretinopati tanısı olan 536 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların demografik ve medikal bilgileri, EDI-OCT, IR ve FOF görüntüleri medikal kayıtlarından elde edildi.

Sonuçlar: 536 hastanın 254 tanesinde bilateral SSR tanısı mevcuttu. Tüm SSR hastalarının kadın/erkek oranı 1/2.8 idi. Tek taraflı SSR’si olan hastaların (282 hasta) diğer gözlerinde %61 oranında PPE, %30.8 oranında komplike olmamış pakikoroid tespit edilirken, %8.2’sinde herhangi bir patoloji izlenmiyordu. PPE, komplike olmamış pakikoroid ve normal olan gözlerde yaş, hastalık süresi, cinsiyet, steroid kullanım öyküsü, refraksiyon ya da santral foveal kalınlık ölçümü açısından istatiksel anlamlı fark yoktu. PPE ve komplike olmamış pakikoroid hastalarında subfoveal koroid kalınlığı ölçümleri açısından da istatiksel anlamlı farklılık yoktu. PPE’si olan hastalardan (172) %77.3’ünde retina pigment epiteli düzensizliği ve %43’de pigment epitel dekolmanı mevcuttu.

Tartışma: Santral seröz koryoretinopatisi olan hastaların diğer gözlerinde PPE oldukça sık görülen bir patolojidir. Gerek demografik veriler gerekse medikal özellikler bakımından PPE olan hastalar ve komplike olmamış pakikoroidi olan hastalar arasında farklılık bulunmamıştır.

Ersöz MG, Karaçorlu M, Arf S, Hocaoğlu M, Muslubaş IS. Br J Ophthalmol. 2018;102(4):473-478. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28779008/

DİĞER YAZILAR

İÇERİĞİ PAYLAŞ

Son İçerikler