Santral Seröz Koryoretinopati-Eylül 2015 Sorusu

Sol gözde görme keskinliği 9/10 seviyesinde olan 38 yaşındaki hastanın verilen OCT kesitine bakarak teşhisini tahmin edebilir misiniz?

oct santral seröz koryoretinopati

Eylül 2015 – Ayın sorusu bölümüne ilgi gösterip soruyu cevaplayan herkese teşekkür ederiz.

Bu ayki sorunun cevabı Santral seröz koryoretinopati olacaktı. Soruya doğru cevap veren kişiler arasında çekilen kura sonucu bu ayki kitap ödülünü Sn. Dr. Yasemin Dere kazanmıştır. Kendisini tebrik ederiz.

Bu ayki soruda verilen OCT görüntüsünde 3 temel lezyon görülmektedir. Bunlar pigment epitel dekolmanı (PED) , seröz maküla dekolmanı (SMD) ve fırçamsı kenar görünümüdür. Her ne kadar başka maküla patolojilerinde bu lezyonlar görülebilmekte ise de lezyon karekteristik özellikleri bizi teşhise yaklaştırmaktadır. Santral seröz koryoretinopatideki (SSKR) PED genellikle küçük ve düzenli bir yapıya sahiptir. Bazen birbirinden uzakta ve çok sayıda olabilir. Seröz maküla dekolmanı genellikle bu olguda olduğu gibi tek bir boşluk oluşturur ve kubbe şeklinde düzenlidir. Dekolman bölgesinin bir yerinde PED görülmektedir. Ancak kronik SSKR’lerde hem PED’in hem de sıvı birikiminin tarif edilen karekteri bozulabilir. Fırçamsı kenar görünümü ise diğer SMD oluşturan patolojilerde de görülmekle birlikte SSKR’deki kadar sık ve yoğun değildir. Hatta diabetik seröz maküla dekolmanı gibi daha uzun süreli tablolarda bile bu denli fırçamsı kenar görünümünün oluşmaması günümüzde açıklanabilmiş değildir. Fotoreseptör dış segmentlerindeki atık materyallerin birikimi sonucu retina tabanındaki depositlerin görünümü şeklinde açıklayabileceğimiz bir OCT bulgusu olan fırçamsı kenar görünümünün fotoreseptör hücre aktivitesi ile ilgili olabileceğini düşünmekteyim. SSKR’de normal ya da artmış fotoreseptör aktivitesi izlenirken, diabetik retinopatide ya da ven tıkanıklığındaki azalmış fotoreseptör aktivitesi bu farklılığı ortaya çıkarıyor olabilir. Kanımca açıklanması gereken bir başka noktanın da foveanın tam altında bu denli sıvı birikimi olmasına rağmen çoğu SSKR olgusunda görme seviyesi oldukça iyi bir düzeyde ölçülmesidir.

Gelen cevapların büyük bir oranı doğrudur. İkinci ve üçüncü sıklıkta gelen cevaplar sırasıyla yaşa bağlı maküla dejenerasyonu ve Best hastalığıdır.

DİĞER YAZILAR

İÇERİĞİ PAYLAŞ

Son İçerikler