Santral Seröz Koryoretinopati-Haziran 2015 Sorusu

Dokuz ay önce renal transplantasyon uygulanan erkek hastanın görme keskinlikleri resim A’da 10/10, resim B’de 3/10 seviyesindedir. OCT kesitleri verilen bu hastanın teşhisi nedir?

oct RPE değişiklikleri
oct santral seröz koryoretinopati

Haziran 2015 – Ayın sorusu bölümüne ilgi gösterip soruyu cevaplayan herkese teşekkür ederiz.

Bu ayki sorunun cevabı “santral seröz koryoretinopati (SSKR)” olacaktı. Soruya doğru cevap veren kişiler arasında çekilen kura sonucu bu ayki kitap ödülünü Sn. Dr. Kemal Tekin kazanmıştır. Kendisini tebrik ederiz.

SSKR’nin akut döneminde tipik OCT değişikliği küçük ve düzenli pigment epiteli dekolmanı (PED) ve retina altı sıvı birikimidir. Sadece PED varlığı hastalığı gösterirken, hastalığın aktif olduğuna işaret etmez. Retina altı sıvı birikimi ise sızıntıya işaret ederek hastalığın aktif olduğunu gösteren çok değerli bir bulgudur. Bu dönemde retina içi kistik sıvı birikimi hemen hiçbir zaman görülmez. Ancak kronik ve fulminan seyirli SSKR’lerde bu olgunun sol gözünde görüldüğü gibi retina içi kistik boşluklar görülebilmektedir. Bunlar dejeneratif kistler olarak tarif edilirler ve tablonun kronik olduğuna işaret ederler. Soruda bahsi geçen olgu böbrek nakli sonrası uzun süreli sistemik kortison tedavisi almıştır. Sistemik streroidlerin SSKR’yi tetiklediği uzun yıllardır bilinmektedir ve organ nakli sonrası SSKR geiştiğini rapor eden çok sayıda makale mevcuttur. Olgunun sol gözünde izlenen retina altı sıvı, retina içi dejeneratif kistler ve RPE değişiklikleri SSKR tanısı için yeterlidir. Ayrıca hastanın sağ gözünde de infra-red fundus fotografında geçirilmiş SSKR’ye işaret eden değişiklikler izlenmektedir.

DİĞER YAZILAR

İÇERİĞİ PAYLAŞ

Son İçerikler