Sağ göze ait bu OCT kesiti kronik sinüzit ve rinit nedeniyle uzun yıllardan beri “ksilometazolin hidroklörür” içerikli ilacı kullanan erkek bir hastaya aittir. Bu hastadaki teşhisiniz nedir?
Kasım 2011- Ayın Sorusu bölümüne ilgi gösterip soruyu cevaplayan herkese teşekkür ederiz.
Bu ayki sorunun cevabı “Santral seröz koryoretinopatidir”. Soruya doğru cevap veren kişiler arasından yapılan kura sonucu bu ayki kitap ödülünü Sn. Dr. Özgür Kara kazanmıştır. Kendisini tebrik ederiz.
Bu ayki soruda foveada geniş kistik boşluğun görüldüğü bir OCT kesiti verilmiştir. Bu geniş kistik boşluğun kenarında küçük kistler ve yaygın RPE değişiklikleri görülmektedir. Bazı yazarlar tarafından “kistoid dejenerasyon” olarak ifade edilen bu OCT görünümü özellikle kronik seyir gösteren makülopatilerde (diabetik makülopati, retina ven kök tıkanıklıkları, santral seröz koryoretinopati gibi) ortaya çıkabilmektedir. Bu OCT kesitine bakarak santral seröz koryoretinopati teşhisine ulaşmak hiç şüphesiz mümkün değildir. Hastanın verilen infrared fundus görüntüsünde foveadaki lezyon dışında, damar arkadları çevresinde de düzensiz lekelerin olduğu görülecektir. Bu bulgu da kronik santral seröz koryoretinopatiyi desteklemektedir. Ancak hastanın hikayesinde bahsedilen “ksilometazolin hidroklörür” içerikli ilacı kullanma hikayesi doğru cevaba ulaşmayı sağlar. Burun tıkanıklıklarını gidermek için kullanılan steroid ve steroid yapısına benzer burun spreylerin santral seröz koryoretinopatiyi tetikledikleri bilinmektedir.1 Bu nedenle santral seröz koryoretinopati tespit edilen hastaların mutlaka bu tip nasal spreyleri kullanıp kullanmadıkları sorgulanmalıdır.
Bu ayki soruya gelen diğer cevaplar şöyledir:
– Kristal makülopatisi
– Maküla kisti
– Ven dal tıkanıklığı
– Kistoid maküla ödemi
– Retinal anjiomatöz proliferosis
– Koroid neovaskülarizasyonu
Kaynak
1. Özdemir H, Karaçorlu M, Karaçorlu S. İntranasal steroid kullanımı sonrası santral seröz korioretinopati. T Oft Gaz 2005;35:72-74.