Akut Posterior Multifokal Plakoid Pigment Epitelyopati (APMPPE)-Haziran 2017 Sorusu

24 yaşında sağlıklı erkek hasta her iki gözde ani gelişen görme azalması şikayetiyle polikliniğe başvurdu. En iyi düzeltilmiş görme keskinliği sağ gözde 0.3, sol gözde 0.4 seviyesindeydi. Ön kamara ve vitreusta +1 hücresi mevcut olup, arka kutupta sarı-beyaz plak tarzında lezyonlar mevcuttu. Hastanın sağ (Resim 1) ve sol (Resim 2) gözüne ait OCT kesitleri ve her iki göze ait erken ve geç faz FFA görüntüleri (Resim 3) verilen hastanın teşhisi nedir?

oct Akut Posterior Multifokal Plakoid Pigment Epitelyopati (APMPPE)
Resim 1
oct Akut Posterior Multifokal Plakoid Pigment Epitelyopati (APMPPE)
Resim 2
Floresein Anjiografi Akut Posterior Multifokal Plakoid Pigment Epitelyopati (APMPPE)

Not: Bu ayki soru Sn. Doç. Dr. Nurgül Örnek tarafından gönderilmiştir. Katkısından dolayı kendisine teşekkür ederiz. 

Haziran 2017- Ayın sorusu bölümüne ilgi gösterip soruyu cevaplayan herkese teşekkür ederiz.

Bu ayki sorunun cevabı “Akut Posterior Multifokal Plakoid Pigment Epitelyopati (APMPPE)” olacaktı. Soruya doğru cevap veren kişiler arasında çekilen kura sonucu bu ayki kitap ödülünü Sn. Dr. Gamze Gökçınar kazanmıştır. Kendisini tebrik ederiz.


Bu ayki soruda her iki gözde ani gelişen görme azalması şikayetiyle polikliniğe başvuran 24 yaşındaki erkek hastanın OCT maküla kesitleri ve FFA erken ve geç dönem görüntüleri verilmiş ve teşhis sorulmuştu. En iyi düzeltilmiş görme keskinliği sağ gözde 0.3, sol gözde 0.4 seviyesinde olan, ön kamara ve vitreusta +1 hücresi mevcut olup, arka kutupta sarı-beyaz plak tarzında lezyonlar mevcut olan hastanın sistemik herhangi bir hastalığı tespit edilmemişti.  OCT kesitlerinde bilateral dış retinal tabakalarda hiperreflektivite saptanan ve retina kalınlığı normal seviyede olan bu hastada lezyonlar FFA’nın erken döneminde hipoflöresan, geç dönemde hiperflöresan olarak izlenmekteydi. Tedavisiz görme keskinliği kısa bir sürede tam seviyesine çıkan bu hastaya APMPPE tanısı koyulmuş ve hasta gözleme alınmıştır.

Soruya gelen cevapların önemli bir kısmı doğrudur. APMPPE dışında gelen diğer cevaplar birdshot koryoretinopati, viteliform distrofi, multifokal koroidit, santral seröz koryoretinopatidir.

DİĞER YAZILAR

İÇERİĞİ PAYLAŞ

Son İçerikler