Bir yıl önce diabet teşhisi konmuş ancak diabetik retinopatisi olmayan 51 yaşındaki erkek hastanın sağ gözüne ait fovea kesiti ile hastanın teşhisini koyabilir misiniz?
“Şubat 2011- Ayın Sorusu” bölümüne ilgi gösterip soruyu cevaplayan herkese teşekkür ederiz.
Bu ayki sorunun cevabı “idiopatik jukstafoveal (parafoveal) telenjiektazidir”. Soruya doğru yanıt veren çok sayıdaki kişi arasında yapılan kura sonucu bu ayki kitap ödülünü Sn. Dr. Berker Bakbak kazanmıştır. Kendisini tebrik ederiz.
Soruda yalancı deliği olan ve yalancı deliğin tavanının ILM-ERM ile kaplı olduğu görülen bir OCT kesiti verilmiştir. Ayrıca dikkatli bakıldığında fovea kenarında retinanın katmanları arasında nokta şeklinde hiperreflektans oluşumlar izlenmektedir. Bunlar telenjiektazik damar kesitleridir. Soru metninde hastanın diabetinin olduğu ve diabetik retinopatisinin olmadığı özellikle vurgulanmıştır. İdiopatik parafoveal telenjiektazilerin diabetik olgularda daha sık görüldüğü bilinmektedir. Ayrıca aslında retinaya ait bir damar hastalığı olan bu tabloda özellikle retinanın Müller hücrelerinde bozulma olduğu gösterilmiştir. Retinanın iskeletini oluşturan Müller hücrelerindeki değişiklik nedeniyle idiopatik parafoveal telenjiektazi olgularında maküla deliği, yalancı delikler, epiretinal membranlar ve retina içi kistik oluşumlar sıkça görülmektedir. Bu olguda olduğu gibi tavanının ILM-ERM ile kaplı olduğu yalancı deliklerde mutlaka idiopatik parafoveal telenjiektazinin varlığı ayırıcı tanıda düşünülmelidir.
Bu ayki soruya gelen diğer cevaplardan bazıları aşağıda sıralanmıştır.
-Maküla deliği
-Diabetik eksudalar
-Koroid çatlakları
-Epiretinal membran
-Yalancı maküla deliği
-Koroid neovaskülarizasyonu
-Maküla ödemi
-Opere edilmiş maküla deliği