Laser Fotokoagulasyon Tedavisine Sekonder NV-Haziran 2014 Sorusu

Yaklaşık 3 yıl kadar önce sol gözdeki diabetik makülopati tanısıyla fokal laser fotokoagulasyon tedavisi ve son 3 yıl içinde de 5 doz intravitreal antiVEGF injeksiyonu uygulanan ve son kontrolde maküla ödemi gözlenmeyen hastanın görmesi kısa dönemde 5/10’dan 3 mps seviyesine gerilemiştir. Hastanın sol gözüne ait FFA ve OCT görüntülerine bakarak teşhisiniz nedir?

diabetik retinopati fokal laser fotokoagülasyon floresein anjiografi
Resim 1
diabetik retinopati floresein anjiografi laser fotokoagülasyon
Resim 2
oct diabetik retinopati sekonder neovaskülarizasyon
Resim 3
oct diabetik retinopati sekonder neovaskülarizasyon
Resim 4

Haziran 2014 – Ayın sorusu bölümüne ilgi gösterip soruyu cevaplayan herkese teşekkür ederiz.

Bu ayki sorunun cevabı “laser fotokoagulasyonuna sekonder koroid neovaskülarizasyonu” şeklindedir.  Soruya doğru cevap veren kişiler arasında çekilen kura sonucu bu ayki kitap ödülünü Sn. Dr. Hüseyin Tutar kazanmıştır. Kendisini tebrik ederiz.

Bu ayki soruya konu olan hastaya yaklaşık 3 yıl kadar önce sol diabetik makülopati tanısıyla fokal laser fotokoagulasyon tedavisi ve son 3 yıl içinde de 5 doz intravitreal antiVEGF injeksiyonu uygulanmış ve son kontrolde maküla ödemi gözlenmemiştir; ancak yakın dönemde aynı gözde görmesi 5/10’dan 3 mps seviyesine gerileyen hastaya ait FFA ve OCT görüntüleri verilerek teşhis sorulmuştur. OCT’de retina içi kistik tip sıvı birikimine bakılarak diabetik maküla ödemi ya da sekonder KNV ayırıcı tanısı yapılamaz. Ancak jukstafoveal kesitten geçen OCT’de klasik membran izlenmektedir. FFA’da da geç fazda sızıntıya neden olan KNV görülmektedir. Laser fotokoagulasyonu, sekonder KNV nedenlerinden biridir. Özellikle maküler bölgeye yapılan tedavilerden yıllar sonra dahi KNV gelişebilmektedir. Bu olguda da yaklaşık 3 yıl sonra maküler bölgede KNV gelişmiştir. 

Not: Bu ayki soru Sn. Dr. Günhal Şatırtav tarafından gönderilmiştir. Kendisine teşekkür ederiz.

DİĞER YAZILAR

İÇERİĞİ PAYLAŞ

Son İçerikler