Bruch Membranı-Nisan 2010 Sorusu

Bir YBMD hastasından elde edilen bu foveal OCT kesitinde sarı ve kırmızı oklarla gösterilen yatay çizgi nedir?

oct bruch membranı

Nisan 2010- Ayın Sorusu bölümüne ilgi gösterip soruyu cevaplayan herkese teşekkür ederiz.
Nisan ayındaki soruda diğer aylardan farklı olarak göze ait normal bir anatomik yapı sorulmuştur. OCT kesitinde sarı ok ile yandan ve kırmızı oklar ile aşağıdan gösterilen ince çizgi  Bruch membranıdır. Bruch membranı doğru cevabı pigment epiteli dekolmanından sonra verilen en sık cevaptır. Diğer verilen cevaplar sıklık sırasına göre şöyledir:
-Koryokapillaris
-Drusen
-Retina pigment epiteli
-Koroid damarları
-İç segment-dış segment çizgisi (Fotoreseptör çizgisi-IS/OS bandı)
Koroidin en iç yüzeyinde yer alan ve ışık mikroskopisinde PAS(+) olarak görüntülenen Bruch membranı aslında gerçek bir membran değildir. Elektron mikroskopisi ile incelendiğinde Bruch membranın 5 katmandan oluştuğunu söylemek mümkündür. Bunlar: (1) Retina pigment epiteli bazal laminası, (2) İç kollojen tabaka, (3) Yapısında bol miktarda boşluk bulunan elastik lifler, (4) Dış kollojen tabaka ve (5) Koryokapillaris dış tabakasının bazal laminası. Basite indergenecek olursa Bruch membranının asıl yapısını iki kollojen tabaka arasında seyreden elastik lifler oluşturur. Bu elastik lifler en kalın tabakayı teşkil eder ve içindeki geniş ve çok sayıdaki boşluklar Bruch membranının yüksek permeabilite özelliğini sağlar.
Günümüz çözünürlüğündeki OCT cihazları ile normal gözlerde Bruch membranını üstündeki retina pigment epiteli tabakasından ayırt etmek her zaman mümkün değildir. Ancak özellikle pigment epiteli dekolmanı ve drusen bulunan gözlerde Bruch membranı düzenli yatay çizgi şeklinde çok daha rahat görülebilir. Ayrıca siyah-beyaz OCT görüntülerinde (gray scale) renkli görüntülere göre daha net bir şekilde göründükleri de bilinmektedir.

DİĞER YAZILAR

İÇERİĞİ PAYLAŞ

Son İçerikler