Makula Deliği-Mart 2013 Sorusu

Aşağıda benzer delik ebatlarına sahip iki farklı hastaya ait maküla deliklerine ait OCT görüntüleri görülmektedir. Bu maküla deliklerinden hangisinin (A veya B) diğerine göre daha eski olduğunu gerekçenizi de belirterek tahmin edebilir misizin?

oct makula deliği
Resim A
oct makula deliği
Resim B

Mart 2013- Ayın sorusu” bölümüne ilgi gösterip soruyu cevaplayan herkese teşekkür ederiz.

Bu ayki sorunun cevabı “B” seçeneğidir. Resim B’de gösterilen maküla deliği resim A’daki maküla deliğine göre daha eskidir. Soruya doğru cevap veren kişiler arasında çekilen kura sonucu bu ayki kitap ödülünü Sn. Dr. Mustafa Doğan kazanmıştır. Kendisini tebrik ederiz.

Bu ayki soruda OCT görünümünde delik büyüklükleri birbirine yakın olan iki delikten daha eski olanın tahmin edilmesi istenmiştir. Daha eski deliklerin tanınması prognostik açıdan öneme sahiptir. Erken dönem deliklerde uygulanan cerrahi müdahale ile anatomik ve fonksiyonel kazancın daha fazla olduğu bilinmektedir. OCT bulguları deliğin yaşı hakkında bize yardımcı olabilir. Bu soruda, temelde 4 OCT bulgusu deliğin daha eski olduğunu anlamaya yardımcı olmaktadır.

1-Delik dudaklarının kalkık olması deliğin yeni olduğunu gösterir.
2-Delik dudaklarının kenarında retina içi kistik değişimlerin olması deliğin yeni olduğunu gösterir.
3-Retinanın atrofik olması (dudak kenarlarındaki retina dokusunda incelme) deliğin eski olduğunu gösterir.
4-Bazı çalışmalara göre delik tabanında RPE değişimleri olması yine deliğin eski olduğuna işaret eden bulgulardır.

Bu ayki soruya gelen cevapların %85’i doğrudur. A şıkkını işaretleyen doktorlardan önemli bir kısmı retina içi kistik sıvı birikiminin kronisite bulgusu olduğunu düşünerek hareket ettikleri görülmektedir.

DİĞER YAZILAR

İÇERİĞİ PAYLAŞ

Son İçerikler