Akut psödofakik kistoid maküla ödeminin OCT-Anjiyografi ile görüntülenmesi

Özet: Akut psödofakik kistoid maküla ödeminin OCT-Anjiyografi ile görüntülenmesi

Amaç:  Psödofakik kistoid maküla ödeminde (PCME) tedavi öncesi ve tedavi sonrası maküler kapiller değişimleri ve damar yoğunluğunu OCT-Anjiyografi ile değerlendirmek.

Metod: Bu retrospektif vaka-kontrol çalışmasında PCME teşhisli ardışık 7 hastanın 8 gözüne ve yaş uyumlu kontrol grubunu oluşturan 8 göze OCT-Anjiyografi (RTVue XR Avanti; Optovue, Inc, Fremont, CA) çekimi yapıldı. Damar yoğunluğu hesaplandı.

Sonuçlar: PCME teşhisi ile ameliyat arasında geçen süre 2.3 ± 0.9 aydı. İlk muayenede yüzeyel kapiller pleksus paterni tüm gözlerde normale yakın iken, derin kapiller pleksusta kapiller pleksus paterni silinmiş olarak gözlendi. PCME’li gözlerde yüzeyel damar pleksusuna ait damar yoğunluğu kontrol gözlerine göre daha düşüktü (47.8 ± 3.8% vs. 52.9 ± 4.0%, P =0.01), derin kapiller pleksusta ise bu fark daha belirgindi (44.1 ± 7.4% vs.54.2 ± 3.2%, P = 0.007). Ödem geriledikten sonra derin kapiller pleksus tamamen normal paternine dönerken, hem yüzeyel hem de derin pleksustaki damar yoğunluğu kontrol gözlerine göre normal seviyeye geldi.

Yorum: Retinal vaso-okluzif hastalıkların neden olduğu maküla ödeminden farklı olarak akut PCME geriledikten sonra hem yüzeyel hem de derin kapiller pleksusa ait damar yoğunluğunda normal gözlere göre farklılık gözlenmemektedir.

Chetrit M, Bonnin S, Mané V, et al. Retina. 2018;38(10):2073-2080.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28834951/

DİĞER YAZILAR

İÇERİĞİ PAYLAŞ

Son İçerikler