Kubbe Şekilli (Dome-Shaped) Maküla-Ocak 2016 Sorusu

-12.00 dp kırma kusuru olan bu gözdeki dikey OCT kesitinde okla gösterilen bölgedeki maküla görünümü “________ maküla” olarak adlandırılmaktadır.

oct dome-shaped makula
Resim 1

Ocak 2016 – Ayın sorusu bölümüne ilgi gösterip soruyu cevaplayan herkese teşekkür ederiz.

Bu ayki sorunun cevabı “kubbe şekilli (dome- shaped) maküla” olacaktı. Soruya doğru cevap veren kişiler arasında çekilen kura sonucu bu ayki kitap ödülünü Sn. Dr. Handan Candan kazanmıştır. Kendisini tebrik ederiz.

Kubbe şekilli maküla ilk olarak 2008 yılında Gaucher ve arkadaşları1 tarafından OCT bulguları sayesinde tarif edilmiştir. Yüksek miyoplarda görülen bir antitedir. Maküla bölgesinin vitreus boşluğuna doğru kubbe benzeri bir görünüm oluşturmasıdır. Daha çoklukla dikey OCT kesitlerinde görünür hale gelir. Seröz retina dekolmanı, retina pigment epiteli dekolmanı ve koroid neovaskülarizasyonu birlikteliği tanımlanmıştır.  Ülkemizden de Cebeci ve arkadaşları2 bir çocuk hastada çift taraflı kubbe şekilli maküla ile seröz maküla dekolmanı birlikteliğini tanımlamışlardır. Daha çok arka stafilomu olan gözlerde tespit edilirken, literatürde stafilomu olmayan miyopik gözlerde de görülebildiği rapor edilmiştir. Gelişim mekanizması tam olarak bilinmeyen bu patolojinin %50 ile %80 oranında bilateral olduğu gösterilmiştir.

Gelen cevapların yaklaşık yarıya yakını doğrudur. İkinci ve üçüncü sıklıkta gelen cevaplar sırasıyla  miyopik KNV ve normal maküla OCT’sidir.

Kaynaklar
1. Gaucher D, Erginay A, Lecleire-Collet A. Dome-shaped macula in eyes with myopic posterior staphyloma. Am J Ophthalmol 2008;145:909-14.
2. Cebeci Z, Kir N. Bilateral dome-shaped macula with serous macular detachment in a child. Case Report in Ophthalmological Medicine 2015.

DİĞER YAZILAR

İÇERİĞİ PAYLAŞ

Son İçerikler